AKTUÁLIS Mit csináljak? PROGRAMOK BADACSONYI BORVIDÉK GASZTRO Szolgáltatók TÚRÁK

Szegedy Róza Ház Irodalmi és Bormúzeum Ürmös Borozó

Kedves Vendégeink!
Az 1795-ben épült paraszt-barokk stílusú Szegedy Róza Ház, megjelenésében, elhelyezkedésében, legjobban érzékelteti azt a hangulatot, életérzést, ami Badacsony romantikájának legfőbb jellemzője.
Letekintve a Balatonra, a hegy szoknyájára, közvetlen hátunk mögött érezve a bazaltorgonák tömegét, élhetjük át azt az élményt, ami sok kiváló művészt, költőt ihletett meg.
Ez a táj ősidők óta a kultúra hordozója, és ez a ház ennek a tájnak egy szakrális csomópontjában áll.
Csak így történhet meg, hogy egy helyen mutathatjuk meg az építészet, a kultúra, és a borkultúra legszebb értékeit.
A Szegedy-ház egykori prés-és aszaló helyiségében kialakított Ürmös Borozóban igyekszünk áttekintést adni a badacsonyi boros gazdák kínálatából. A ház specialitása a Szegedy Róza receptje alapján készített ürmös bor. Ürmösbort – legalábbis az utóbbi száz-százötven évet tekintve – hazánkban csak házi használatra készítettek. Ünnepi asztalra szánt csemege volt ez, de gyógyszerként is számon tartották és széles körben alkalmazták, nemcsak étvágygerjesztőnek és gyomorerősítőnek, hanem a legkülönfélébb betegségek gyógyítására is.
A jó badacsonyi borok mellé lila-hagymás zsíros kenyeret, házi „disznóságokból”, sajtokból összeállított paraszttálat kínálunk.

Nyitva tartás: egész évben

Felszereltség

Kategória: Borlelőhelyeink

Fizetési lehetőségek: készpénz, SZÉP kártya

Szegedy Róza Ház Irodalmi és Bormúzeum Ürmös Borozó
H-8261, Badacsony Kisfaludy út 17.
Tel.: 00 36 70 3829210
Weboldal: http://www.szegedyrozahaz.hu
Email: info@szegedyrozahaz.hu