AKTUÁLIS Mit csináljak? PROGRAMOK BADACSONYI BORVIDÉK GASZTRO Szolgáltatók TÚRÁK BORTÚRÁK

Szabadtéri kiállítás a Szent György-hegyen

Elgondolkodtató, izgalmas, kísérleti, olykor meghökkentő szabadtéri szobrokkal, installációkkal lesz tele idén nyáron a Szent György-hegy kisapáti oldala.

NYILVÁNOS MEGNYITÓ – Az átmenetiség emlékművei

Lehull a lepel az Umwelt Művészeti & Tudományos Nyári Akadémia művészeinek idei munkáiról: egy túra keretében sorban megnézhetjük és bejárhatjuk az elkészült alkotásokat a Szent György-hegyen.
Az izgalmas munkák, tárgyak, installációk 2023 májusáig megtekinthetők egyénileg és vezetett túrák keretében (információs pont a Kisapáti Kultúrház, valamint a website: https://www.umwelten.art/

 

Lesz 3D nyomtatott tehéntőgy, mely az állatok gépként való hasznosítására utal, bio-szobor, mely az emberi vizeletből állít elő energiát, video- és hanginstalláció, borász-madárijesztő printek és még sok-sok érdekesség, melyeket egy séta során lehet felfedezni.

Az Umwelt Art &Science Nyári Akadémián résztvevő művészek a társadalmi és környezeti fenntarthatóság ironikus és radikális megközelítéseivel szembesítik a nézőket, miközben munkáikon keresztül a természeti formák és a társadalmak normák mulandóságáról elmélkednek.

 

A workshop eredménye „Az átmenetiség emlékművei” című kiállítás, melyet 2022 június és 2023 május között lehet bejárni, megtekinteni.
Az Umwelt Nyári Akadémia művészeti és tudományos attribútumokat egyidejűleg használó kísérleti projekteknek biztosít felületet és alkotó teret. Az Umwelt helyszíne minden évben a Szent György-hegy – a Balaton régió vulkanikus borhegye. A rendezvény egy 12 napos alkotói alkotótáborból áll, amely művészeket, tudósokat és diákokat lát vendégül. Ehhez csatlakozik a szabadtéri kiállítás, ahol transzdiszciplináris, multimediális művészeti alkotások várják a látogatókat, mégpedig egy hegyi séta állomásaiként. A nyári akadémia szorosan együttműködik a helyi közösséggel.
Látható lesz például Fabricius Anna fotográfus “A madárijesztő módszerei” című munkája, mely egy nagyméretű fotósorozat, amely a madarakat elriasztó tárgyakkal felszerelkezett borászokat ábrázol. Simona Koch német multimédia művész a “Köztes létezés logikája” című video-és hanginstallációja a környezetről való közös diskurzus, workshop eredményeit dolgozza fel. Lilla von Puttkamer festő, multimédia művész “A mindennapi élet oltára” című installációja antropológiai módszerek segítségével vázol fel egy közösség-portrét. Szalai Dániel izgalmas gondolatkísérlete, “Az egység” egy 1:1 méretarányú 3D-ben nyomtatott tehéntőgy. A hegyen elhelyezett műalkotás kihívás a néző számára, mivel egy technológiai egységként hasznosított élőlényt mutat be. Látható lesz emellett Laura Beloff (bio-art, mesterséges biológia) Pisilőpont című installációja, mely egy multiszenzoriálisan érzékelhető toalett-szobor, ahol az emberi vizelet egy LED égőt aktivál.

 

Résztvevő művészek: Laura Beloff (FI), Dezső Renáta (HU), Fabricius Anna (HU), Horváth Gideon (HU), Charlotte Jarvis (UK), Simona Koch (DE/A), Lilla von Puttkamer (DE/HU), Süveges Rita (HU), Szalai Dániel (HU), Zilahi Anna (HU)

A szabadtéri kiállítást megnyitja:
A kiállítás megnyitója Dr. Karina Vissonova (az ADES alapítója és az Umwelt házigazdája), Kukla Krisztián kurátor (Art Quarter Budapest), az egybegyűlteket köszönti Kisapáti község polgármestere.

Az Umwelt Akadémia és Szabadtéri Kiállítás támogatója a Veszprém – Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa.