AKTUÁLIS Mit csináljak? PROGRAMOK BADACSONYI BORVIDÉK GASZTRO Szolgáltatók TÚRÁK BORTÚRÁK

Tavaszi túratippek a Badacsony Régióban

Itt a tavasz, új életre kel a természet, virágba borulnak hegyeink. Ez a legjobb alkalom arra, hogy túrázz egyet a szabadban. Segítségül összegyűjtöttük Badacsony környékének legszebb helyszíneit, melyek garantáltan felejthetetlen élményt nyújtanak. Válassz kedvedre és túracipőt fel!

 

 

 

 

1.BADACSONY – TŰZGYŰRŰ TANÖSVÉNY

A badacsonyi Tűzgyűrű tanösvény egy 4,6 km hosszú kört leírva a Szegedy Róza-ház feletti Rózsakő parkolóból indul. A tíz állomásból álló ösvényt végig járva bepillantást nyerhetsz a vulkánok világába, megismerheted a Badacsony és a Balaton kialakulását. Itt, – a piros jelzést követve- érdekes információkat találsz a legismertebb vulkánunkat felépítő kőzetek keletkezéséről, fajtáiról, felhasználásáról és a vulkanikus területeken elterjedt szőlőkultúráról. Nem is beszélve az ébredező természet illatairól és a páratlan kilátásról…

 

fotó: Varga Norbert fotográfus

 

**

 

2. BADACSONY – KISFALUDY-KILÁTÓ

A Kisfaludy- kilátó a Badacsony hegy 437 m-es magassági pontjánál található, 18 méter magas kilátótorony. Erkélyéről a Tapolcai-medence és az azt övező hegyek csodás látványa fogad. A torony feljárata a turista utak felöl közelíthető meg, mintegy csalogatva a badacsonyi vándort. A három fő turistaútvonal az alábbi: a Kőkapu, a Bujdosók lépcsője és a Rózsakőtől a Hertelendy lépcsőn keresztül a kilátóig vezető út. A pontos tájékozódáshoz, az útvonalak találkozásához, keresztezéséhez iránymutató táblák lesznek segítségedre. A kilátótorony legfelső szintjén, egy körpanorámás tábla vár, a világ egyik legszebbnek mondott tája jellegzetes látnivalóival.

fotó: Orbán Péter fotográfus- Ophoto

 

 

**

 

3. BADACSONYÖRS – FOLLY ARBORÉTUM

A Badacsonyörsi hegyoldalban megbújó Folly Arborétumhoz érdemes felkapaszkodni: itt ugyanis pazar kilátás és százéves cédrusok illata vár. A Balaton örökzöld édenkertje, izgalmas gyalogösvény, árnyékos játszópark, egyedi kilátó otthona. A Folly család több mint száz éve gondozza az arborétumot, ápolja a nyitvatermők 130 faját, fenyőket, ciprusokat és cédrusokat. A hatalmas örökzöldek között sétálva a stresszfaktor garantáltan nullára csökken. A tavaszi hangulatról a kert növényei: krókuszok, nárciszok, jácintok, tulipánok, a sárga színekben pompázó téltemető, mandulafák, valamint madárének gondoskodik.

Az arborétum március 10-től újból látogatható, a biztonsági intézkedések betartásával.
Egyéb információért, nyitva tartásért, keresd honlapjukat: https://www.folly.hu/

 

**

 

4. BADACSONYTOMAJ – SZENT ISTVÁN KIRÁLY KÁPOLNA

Badacsonytomajról megközelíthető, egyedi kis kápolna magasodik a Badacsony-hegyen. Nem szokványos látványt nyújt, nem szokványos a táj sem. A hely, ahová a templomocska épült, felső kolónia néven vált ismertté a múlt század első felében: itt ugyanis bányászlakások voltak hajdanán. A kápolna egy új korszak kezdetét jelzi, miközben bazaltkövei a múltról is mesélnek. Ékessége az Udvardi Erzsébet festőművész által alkotott oltárkép, amelyen első királyunk felajánlja országát és koronáját Szűz Máriának. A templomot Erdő Péter bíboros szentelte föl, 2014 augusztusában. Látogass el erre a különleges, szakrális helyszínre te is!
A belső tér megtekintése előzetes megbeszélés alapján a következő telefonszámon: +36/30-4470904
Bővebb információ a kápolnáról a badacsonytomaji Szent Imre Plébánián kérhető, +36-87/471-250; http://badacsonytomaj.plebania.hu/

 

**

 

5. SALFÖLD- PÁLOS KOLOSTORROM

A középkori pálos kolostor romja Salföld falu határában, az Ábrahám-hegyen, a nyüzsgő világtól elrejtve található. A romot többféleképpen is felkeresheted. Ajánljuk az Ábrahámhegy felőli megközelítést, melyet már a vasútállomástól indulva, a piros jelzést figyelve követhetsz. Ha szerencsés vagy, erdei utad során a tavasz virágait csodálhatod meg. Gótikus stílus, csúcsíves boltozat, sokszögű szentélyzáródás nyomait fedezheted fel a fákkal körülvett kolostorromon. A pálos rend által gondozott, „kőkúti” Mária Magdolnáról elnevezett kolostort először az 1200-as évek írásaiban említik.
Kirándulj erre a páratlan energiájú helyszínre!
A kolostort már online formában is meglátogathatod, meghallgathatod történelmi hangjait a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem hallgatói és tanáraik jóvoltából, erre a linkre kattintva: https://palos.hangtaj.mome.hu

 

**

 

6. SZIGLIGET- SZIGLIGETI VÁR, A „BALATON VÁRA”

A Balaton partja mellett magasodó, magányos sziklabércen álló szigligeti vár, a Balaton-felvidék legnépszerűbb, leglátványosabb és gyönyörűen felújított vára. Az itt emelkedő bástyákról lélegzetelállító kilátás nyílik a Magyar-tenger gyönyörű vizére és a Tapolcai-medence tanúhegyeire is. Ezt a festői látványt érdemes felfedezned a tavaszi színek és illatok kíséretében. Történelme olyan érdekességeket mutat, mint például a tény, hogy a török időkben sohasem hordozta tornyain az oszmán felségjelvényeket. Ismerkedj meg vele Te is!
További információ, nyitva tartás elérhető itt: http://www.szigligeti-var.hu/