Szigligetről

Kevés olyan tája van a Balatonnak, ahol így együtt találni a vidék romantikáját a múlt emlékeivel. Kialudt vulkánok kúpjai, zamatos borokat termő domboldalak, erdők, susogó nádas, hullámzó Balaton öleli körül Szigliget várhegyét.

 

Szigliget a Balaton gyöngyszeme

A községet valamikor víz vette körül. Egy 1260-ból származó oklevél szigetként említi. A község lakói szőlő-és bortermesztéssel, kertészettel és idegenforgalommal foglalkoznak. A 242m magas várból gyönyörű a kilátás a környékre. A vár alatt kézműves műhelyek találhatók, mellette cukrászda, kiállító terem és galéria várja az érdeklődőket.

A főtéren található a volt Esterházy kastély, amely ma az írók alkotóháza, 12 holdas parkja védett arborétum. A park végén csörgedezik a Tapolca-patak. A téren van a posta, a polgármesteri hivatal, és az orvosi rendelő. Innen tovább haladva a Kossuth utcán a strand irányába érintjük az ABC-t, iskolát, könyvtárat, foci-és kézilabdapályát. A Kossuth utcáról balra nyíló Hóvirág és Szabadság utcán, majd a Majális dombon keresztül juthatunk gyalog Szigliget egyik legszebb részén a strandra, illetve kis kerülővel a Belső-hegyen át a kikötőig.

A szigligeti strand különösen kedvelt a kisgyerekes családok körében a homokos strandjával, kisvendéglőivel. Szemben az Óvár oldala, a „Királyné-szoknyája”. Pár száz méter után a kikötővel szemben az „ Aranykagyló” nyújt megkapóan szép látványt.

A hajókikötőből menetrend szerint járatok indulnak a Balaton minden pontjára. A hajókikötőhöz harmonikusan kapcsolódik a vitorláskikötő, a teniszezni vágyókat pedig a közeli teniszklub várja salakos pályáin. További sétánk a Réhelybe vezet. Itt érdekes látnivaló a XIII. században épült templom alapfalainak maradványa és a hozzá tartozó „Avasi” vagy Csonka-torony. Innen jobbra Badacsonytördemicre, illetve egyenesen a védettséget élvező ófaluba jutunk. vissza. A megfáradt turista éhségét csillapíthatja magyaros étellel, szomját olthatja tüzes borral a településen található vendéglőkben.

 

A Szigligeti várról…

Kevés olyan tája van a Balatonnak, ahol így együtt találni a vidék romantikáját a múlt emlékeivel. Kialudt vulkánok kúpjai, zamatos borokat termő domboldalak, erdők, susogó nádas, hullámzó Balaton öleli körül Szigliget várhegyét. Szikláin ott magasodik a közel 750 éves vár, melyet a pannonhalmi apátság épített 1262-ben.

A történelem folyamán többször cserélt gazdát. 1563-ban került másodszor a Lengyel család tulajdonába. A törökök ellen Palonai magyar Bálint védte a várat, amely sosem hódolt a félhold előtt (egy rövid időszakot leszámítva). Az 1690-es években egy villám belevágott a lőportároló toronyba és felrobbant az erődítmény nagy része. A vár századokon át pusztult, romlott. 1991-ben alapítványt hoztak létre állagának megóvására, illetve feltárása érdekében.