Szigligeti látnivalók

Szigligetet nem csak a természeti adottságai teszik vonzóvá, hanem az épített környezete, műemlékei is. A településen közel száz műemlék vagy helyi védelem alatt álló épület található.

 

Szigliget Vára a Balaton Vára

Magyarország egyik leglátogatottabb vára, a szigligeti vár teljesen megújult és most még több attrakcióval várja látogatóit.

Jegyárak:
felnőtt jegy – 1.000 Ft
gyermek és ifjúsági (6-18 éves korig) – 500 Ft
Fizetés  készpénzzel, bankkártyával és SZÉP-kártyával is lehetséges.
Csoportoknak 100 fő alatt nem szükséges előre bejelentkezni, a csoportos kedvezmény 15 fő felett lehetséges – a 15.fő ingyenesen látogathatja meg a várat.

A szigligeti vár a családosokon kívül a kisállattal rendelkezőknek is kedvez, hiszen a vár területére kutya is bevihető, a nagyobb testű kutyák esetében a szájkosár kötelező.

NYITVA TARTÁS:
A VÁR EGÉSZ ÉVBEN LÁTOGATHATÓ A HÉT MINDEN NAPJÁN!
November, december, január, február 10:00 – 16:00
Március, október 09:00 – 17:00
Április, szeptember 09:00 – 18:00
Május, június 09:00 – 19:00
Július, augusztus 08:00 – 20:00
Még több információt a szigligeti várral kapcsolatban az alábbi elérhetőségeken lehet találni:
http://www.szigligeti-var.hu/
https://www.facebook.com/aszigligetivar

Elérhetőség:
Cím: 8264 Szigliget, Kisfaludy utca
E-mail: szigligetinfo@gmail.com
Telefonszám: +3670/371-5346 (keddtől szombatig 9:00-17:00)

 

Vártörténeti kiállítás 

A Várgaléria épülete, amely régen Tanítóházként funkcionált ma egy vártörténeti kiállításnak ad helyet, amely átépítésére, kibővítésére és akadálymentesítésére egy nagyszabású pályázat kapcsán került sor.

A kiállítás két szinten helyezkedik el, a földszint egy vártörténeti, az emelet pedig egy fegyverkiállítást foglal magába.

Az egykori Tanítóház udvarán található – amelyet ma kézműves udvarként ismerhetünk – maketteken keresztül ismerkedhetnek meg mind a gyermekek és mind a felnőttek a környező várakkal (Szigliget, Csobánc, Rezi, Tátika, Hegyesd).

A kiállítás belső kialakításában készült egy működő kályha-rekonstrukció a várban talált leletek felhasználásával, bútorokkal, faliképekkel, csillárral, valamint egy a vári ásatások során előkerült lőportartón ábrázolt reneszánsz korabeli életképpel.

A kiállítás másik termében használati eszközöket, fegyvereket lehet megtekinteni, valamint itt került elhelyezésre egy nagyméretű monitor, ahol a vár négy pontján elhelyezett webkamerák képeit lehet megtekinteni. Ez elsősorban azoknak szól, akik nem tudnak a várba felmenni.

A Kisfaludy utcai Galéria épületben berendezett Korok fegyverei kiállítás az ország egyik legnagyobb ilyen jellegű gyűjteménye. Láthatóak benne fegyverek az őskortól egészen napjainkig, bemutatva a hadászat fejlődését, és a letűnt korok harcászati szokásait.

A kiállítás nyitva tartása:
Április 1. és szeptember 30. között: 09:00 – 17:00 (kedd-szerda szünnap)
Október 1. és március 31. között: 10:00 – 16:00 (kedd-szerda szünnap)

A belépőjegy árak az alábbiak:
Felnőtt: 300 Ft
Gyerek (6-18 éves korig): 150 Ft

Elérhetőség:
Cím: 8264 Szigliget, Kisfaludy utca.
E-mail: szigligetinfo@gmail.com
Telefonszám: +3670/371-5346 (keddtől szombatig 9:00-17:00)

 

Templomok, kápolnák

Mindenszentek- plébániatemplom (Római katolikus templom)-Kéktúra pecsételő pont
Szentháromság – kápolna
Avasi templom (más néven Csonka-torony)

 

Kamon- kő Tanösvény 

Az ösvény a szigligeti templomtól indul, majd ugyanoda visszaérkezik a kék T jelzést követve. Nevét egy vulkanikus eredetű sziklavonulatról kapta. A Balaton-part legszebb településének természeti és környezeti értékeit ismerheti meg a látogató. Végigvezeti a falu hangulatos utcáin, megismerkedhet a népi építészet, a hagyományos szőlő- és nádgazdálkodás történetével, megtekinthet egy Árpád-kori templomot, az erdőbe érve pedig olvashat a Balaton kialakulásáról, a terület növény- és állatvilágáról, geológiai múltjáról.
A tanösvény 6 km hosszú. Magyar-angol nyelvű táblák segítségével tájékozódhat a turista.

 

Óvári kilátó 

Szigligeten, a Királyné szoknyájának nevezett kúp alakú vulkáni tanúhegy tetején található az Óvár romjai.
A romokra 2013-ban építettek egy faszerkezetes kilátót, aminél a rég leomlott őrtorony formáját igyekeztek fából rekonstruálni.
Az Óvári kilátó alsó kerengőjéről, és a felső,  félsziget formájú teraszáról csodálatos balatoni panorámában gyönyörködhetünk.
A kilátó ingyen látogatható és parkolóval ellátott, amely 5 perc sétával elérhető.
A könnyed eljutás érdekében ’Óvár’ feliratú táblák segítik a turistákat, autóval a Nádas Borozó mellett lévő úton közelíthető meg.
Elérhetőség:
Cím: 8264 Szigliget, Hegyaljai út 7.
E-mail: szigligetinfo@gmail.com
Telefonszám: +3670/371-5346 (keddtől szombatig 9:00-17:00)