KORONAVÍRUS Mit csináljak? PROGRAMOK BADACSONYI BORVIDÉK GASZTRO Szolgáltatók TÚRÁK

Folly Arborétum és Borászat

A megújult a badacsonyörsi Folly Arborétumban megismerheted az öt világtáj fenyőit, – gyermekparadicsom, – árnyas pihenők, – fenséges panoráma, – pince és tájborok…

Arborétumunk nem egyszerűen egy arborétum a sok közül. Nem különleges cédrusok és ciprusok gyűjteménye, hanem Isten segítségével négy generáció elkötelezett munkája és kitartása.
Legyen részese ennek a száz éves családi történetnek! Ismerje meg a százéves cédrusok nyugalmát, a varázslatos balatoni panorámát és kóstolja meg a borainkat, melyeket szakértelemmel és fáradtságos munkával készítettünk Önnek!

Amit kínálunk:

-Arborétumi séta
-Kilátó
-Étterem, kávézó
-Borozóterasz
-Borkóstoló
-Boros piknik
-Játszótér
-Folly termékek
-Erdei iskola
-Faiskola

Borászat:
Az arborétum szerves részeként működő borászat alapítását üknagyapánkhoz köthetjük, aki 1878-ban építette meg a ma is használatban lévő pincét. A badacsonyi történelmi borvidék hagyományaihoz híven főként fehérborokkal foglalkozunk, azok közül is a környékre jellemző fajtákat – szürkebarát, muscat ottonel, budai zöld, olaszrizling – részesítjük előnyben. A kor követelményeinek megfelelően élünk a tisztaság és üdeség megőrzését szolgáló eszközökkel, de ha úgy kívánja a bor, őseink tudásához fordulunk és fahordókban seprőn tartva érleljük a napsütötte szőlőszemekből nyert nedűt.

Arborétum :
5 hektáros ciprus- és cédrus – liget- elsősorban fenyőfélék gyűjteménye. Terméskővel burkolt, fák között kígyózó tanösvényeiről, árnyas pihenőiről sok száz pompás, ritka fenyőt láthatunk a Badacsony, az Örsi – hegy, az Ábrahám-hegy és a halványkékbe vesző víztükör ölelésében.

Története 110 év. Fáit ma már a negyedik Folly generáció gondozza. Az arborétum magját, a szőlők fölött meghúzódó 0,4 hektáros sziklás, köves „Öreg Arborétumot” Dr. Folly Gyula pécsi orvos telepítette . Akkor még Európa szerte ritka, déli fenyőcsemetéket is hozatott, s a vesszőkosarakban érkező fákhoz, öszvér hátán, a Balatonból vándorolt felfelé a víz. Nehéz esztendők, államosítás jöt, de maradt a hit, az akarat, akadt segítő kéz – és folyt tovább a telepítés….
Ma már ismét a család kezében van a visszavásárolt föld, a kibővült arborétum és a csatlakozó erdő, mintegy 400 fenyőféle és 200 lombos fa és cserje virul itt.
Mára nem csak „megszállott” botanikusok, növénykedvelők célpontja az arborétum, egyre többen csodálják meg a különleges fákat, a lenyűgöző panorámát és, kortyolgatják közben a remekbe szabott, tiszta íz világú Folly borokat.


Látogatók bejegyzései:

„Az ezerarcú hely, ahonnan a leggyönyörűbb a kilátás a Badacsonyi-hegyre és a Balatonra.”
„Béke, nyugalom, madárcsicsergés, a kabócák zenéje… mindez méltóságteljes, bölcs örökzöldek ölelésében.”
„Jó borok, balatoni panoráma, nyugalom… szerintem nem kell ennél több a feltöltődéshez”

Belépőjegyek:
Felnőtt: 1200.-  forint
Nyugdíjas: 700.-  forint
Tanuló (6-18 év): 700.- forint
Családi (2 felnőtt+2 tanuló): 3000.- forint

Idegenvezetés: előzetes bejelentkezés után
Borkóstoló: arborétumi belépő + 5 fajta bor + snack: 4000 forint
Csoportoknak étkezési lehetőség: előzetes egyeztetés után

További információk:

Folly Arborétum és Borászat
8257 Badacsonyörs, Kápolnavölgyi u. 25.
Tel.: +36-70338-7377
www.follyarboretum.hu
info@follyarboretum.hu

Nyitva tartás: egész évben