AKTUÁLIS Mit csináljak? PROGRAMOK BADACSONYI BORVIDÉK GASZTRO Szolgáltatók TÚRÁK

Fogadj örökbe egy Folly fát!

A Badacsonyörsön található Folly Arborétum és Borászat szeptember 18-án, szombaton tartotta második örökbefogadói napját.

 

Sok mindenért lehetünk hálásak a természetnek: a friss levegőért, a gazdag növény- és állatvilágért, a szemet gyönyörködtető panorámáért, a mindent átható csendért és nyugalomért, egyszóval magáért az életért. Ezt a rengeteg csodát sokszor hajlamosak vagyunk magától értetődőnek venni, miközben egyáltalán nem azok, hiszen a teremtő Isten gondoskodását tükrözik. Ezt a végtelen szeretetet és törődést viszonoznunk kell, ezért hívtuk életre ezt a kampányt. Ha Ön is szeretné meghálálni a természetnek ezeket a kincseket, csatlakozzon örökbefogadási akcióinkhoz, és legyen részese a 115 éves Folly kert történetének! ” – olvasható a Folly Arborétum és Borászat hivatalos oldalán.

 

 

Az egyedülálló atmoszférájú arborétum számos növénykülönlegességnek ad otthont, amelyek között éppúgy megtalálhatóak a százéves ciprusok, mint a fiatal sziklarózsák. Céljuk, hogy az eddigiekhez hasonlóan tovább gondozzák örökzöld kertjüket, és bővítsék ritka növényeik, valamint értékes fáik állományát. Ezzel nemcsak a minket körülvevő környezetet óvják, de a természetvédelmi oktatásból és nevelésből is kiveszik részüket.

 

 

A „Fogadj örökbe egy Folly fát!” elnevezésű akcióval elsősorban az ember természet iránti szeretetét és környezettudatosságát szeretné az arborétum erősíteni, és nem utolsó sorban trendivé tenni gyerekek és felnőttek körében egyaránt. Az örökbefogadással járó összegeket elsősorban az arborétum növényeinek gondozásával, fenntartásával, kertápolással kapcsolatos költségek fedezésére, új növények beszerzésére fordítják.

 

 

Az elmúlt 5 hónapban 10 növényt fogadtak örökbe az adományozók, közöttük olyan ikonikus fák is örökbefogadó szülőre találtak, mint a Nádasház szomszédságában álló 70 éves gyantás ciprus vagy a játszótérhez közeli 55 éves himalájai cédrus.

 

 

Fontos tudnivalók az örökbefogadással kapcsolatban:

· Az örökbefogadás jelképes! Az örökbefogadott fa, illetve növény tulajdonjoga továbbra is a Folly Arborétumé marad, bárminemű sérülés, esetleg a növény elhalása az örökbefogadó számára nem keletkeztet semmilyen követelést.

· Örökbefogadónak jelentkezhet minden magánszemély, alapítvány, szervezet, intézmény vagy vállalkozás.

· Örökbefogadható minden jelenlegi fa, illetve növény az arborétum területén.

· Egy növénynek csak egy örökbefogadója lehet, ugyanakkor az örökbefogadás fokozatától függően az örökbefogadó személye lehet egyén és egy család is.

· Az örökbefogadónak semmilyen plusz kötelezettsége nincs az örökbefogadott növénnyel szemben, jogai megegyeznek az arborétum látogatóinak jogaival.

· A befizetett támogatást a Folly Arborétum a támogatásokat kezelő alapítványának célkitűzéseivel megegyező költségek fedezésére használja fel: elsősorban az arborétum növényeinek gondozásával, fenntartásával, kertápolással kapcsolatos költségek fedezésére, új növények beszerzésére fordítja.

 

 

Az örökbefogadás fokozatai:

1.) „BRONZ” fokozat – egyéni örökbefogadás

– örökbefogadható növény jellege: meglévő, élő növény,
– az örökbefogadás összege 9.000 Ft,
– az összeg befizetése 1 éves örökbefogadói tagságra jogosít,
–  a támogatás befizetését követően a támogató-nevelőszülő egy névre szóló oklevelet kap (az oklevél tanúsítja az örökbefogadás tényét), emellett megajándékozzuk az örökbefogadott növényről készült képes növényismertetővel és egy 1 évre szóló törzsvendég kártyával.

 

2.) „BRONZ” fokozat – családi örökbefogadás
– örökbefogadható növény jellege: meglévő, élő növény,
– az örökbefogadás összege 13.000 Ft,
– az összeg befizetése 1 éves örökbefogadói tagságra jogosít,
– a támogatás befizetését követően a támogató-nevelőszülő egy névre szóló oklevelet kap (az oklevél tanúsítja az örökbefogadás tényét), emellett megajándékozzuk az örökbefogadott növényről készült képes növényismertetővel és egy 1 évre szóló törzsvendég kártyával.

 

3.) „EZÜST” fokozat

– örökbefogadható növény jellege: meglévő, élő növény,
– az örökbefogadás összege: 16.000 Ft,
– az összeg befizetése 2 éves örökbefogadói tagságra jogosít,
– a támogatás befizetését követően a támogató-nevelőszülő egy névre szóló oklevelet kap (az oklevél tanúsítja az örökbefogadás tényét), emellett megajándékozzuk az örökbefogadott növényről készült képes növényismertetővel és egy 2 évre szóló törzsvendég kártyával.

 

4.) „ARANY” fokozat

– örökbefogadható növény jellege: meglévő, élő növény,
– az örökbefogadás összege: 24.000 Ft,
– az összeg befizetése 3 éves örökbefogadói tagságra jogosít,
– támogatás befizetését követően a támogató-nevelőszülő egy névre szóló oklevelet kap (az oklevél tanúsítja az örökbefogadás tényét), emellett megajándékozzuk az örökbefogadott növényről készült képes növényismertetővel és egy 3 évre szóló törzsvendég kártyával

 

5.) „ARANYGYŰRŰ” fokozat – Az arborétumban házasulandók részére meghirdetett kategória

– örökbefogadható növény jellege: meglévő, élő növény,
– az örökbefogadás összege: 16.000 Ft
– az összeg befizetése 1 éves örökbefogadói tagságra jogosít,
– támogatás befizetését követően a két támogató-nevelőszülő egy névre szóló oklevelet kap (az oklevél tanúsítja az örökbefogadás tényét), emellett megajándékozzuk az örökbefogadott növényről készült képes növényismertetővel és egy 1 évre szóló páros törzsvendég kártyával.

 

Az örökbefogadás tényét és az adott növényre vonatkozó információkat a növény elé kihelyezett tábla is jelzi.

– Meglévő, élő növények esetében a táblák ünnepélyes keretek között, évente 2 alkalommal (előre meghatározott időpontban) kerülnek kihelyezésre, amelyre az érintett örökbefogadó támogató-nevelőszülők/családok meghívást kapnak (a támogató-nevelőszülők/családok ezen a napon kapják meg a névre szóló oklevelet, a fotóval ellátott növényismertetőt és a törzskártyát is, távolmaradás esetén postai úton juttatjuk el azokat a címükre).

– Adott évben elültetendő növény esetében a növényt a támogató-nevelőszülő/család ülteti el egy, a támogató-nevelőszülő és a Folly Arborétum között előre leegyeztetett időpontban, a táblák az ültetés időpontjában kerülnek kihelyezésre (a támogató-nevelőszülők ezen a napon kapják meg a névre szóló oklevelet, a fotót és az ajándékot is).

 

 

Az örökbefogadás menete:

1.) Látogasson meg minket vagy látogasson el honlapunkra!

2.) Ha személyesen keres fel minket, kérjük, hogy a recepciónál szíveskedjen jelezni örökbefogadási szándékát, kollégánk egy szándéknyilatkozatot fog átnyújtani Önnek, amelyet kitöltve kérjük, szíveskedjen visszajuttatni munkatársunknak. Kollégáink ezt követően felveszik Önnel a kapcsolatot a támogatás befizetése és az időpont egyeztetésének ügyében.

3.) Ha tevékenységünket honlapunkon követi nyomon, az ITT letölthető űrlap kitöltésével és elküldésével indíthatja el az örökbefogadás folyamatát. A kitöltött űrlapot kérjük a zsoldos.natalia[kukac]folly.hu e-mail címre küldjék. Az űrlap beküldése után kollégáink felveszik fel Önnel a kapcsolatot a támogatás befizetése és az időpont egyeztetésének ügyében.

 

 

További információ az arborétum honlapján olvasható IDE kattintva!