Tűzgyűrű tanösvény

A Tűzgyűrű tanösvény egy 4,6 km hosszú kört leírva a Szegedy Róza-ház feletti Rózsakő parkolóból indul: a tíz állomást végigjárva bepillantást nyerhetünk a vulkánok világába, illetve megismerhetjük a Badacsony és a Balaton kialakulását.

Utunk során tanulmányozhatjuk a bazalt formakincsét, az egykori bányafalakat. A feltáruló földtani látványosságok bemutatják számunkra az egykori földtörténeti események egy-egy pillanatát. A sétaútról kiadvány is készült. A szabadon látogatható önmagába visszatérő tanösvény megtekintéséhez szakvezetés igényelhető.


A tanösvény hossza:
közel 4.6 km.


Megközelíthető
a Badacsony-hegy déli oldalán a Szegedy Róza-ház felett található Rózsakőtől.

 

Tanösvény állomásai: Rózsakő – Kisfaludy-kilátó- Kőkaput –Kőkereszt- Klastrom kút-Bujdosók lépcsője – Tördemici kilátó


Az állomások leírása:

A Rózsakő  hegyoldalról lehasadt bazalttuskó valószínűleg Kisfaludy Rózájáról kapta a nevét, amelyet 1886-ban be is véstek a szikla oldalába.
A néphit azután fontos szerepet adott a kőnek: a hagyomány szerint, ha egy fiú és egy leány a Balatonnak hátat fordítva leül rá, még abban az esztendőben jegyesek lesznek… Sőt, elég, ha a kedveséért sóhajtó leány ül rá, szerelmük ez esetben is beteljesedik…

A Páholy kilátóhoz vezető hosszú lépcsősor fáradalmai után a Balatonra és a környező hegyekre nyíló csodálatos panoráma kárpótol bennünket. Hertelendy Károly a 19. század közepén Zala vármegye alispánjaként felkarolta és támogatta a balatoni hajózás megindításának ügyét s a róla elnevezett emlékművek szép kilátás nyílik a tomaji öbölre és az Örsi-hegyre.

A Kisfaludy- kilátó a 438 m-s magassági pontnál épült. Erkélyéről a Tapolcai-medence és az azt övező hegyek látványa tárul elénk.

A Kő-kapu kőoszlopai jól szemléltetik a víz és a szél erejét. A természeti erők eróziós munkája nyomán létrejött hatalmas, még álló bazalttornyok körül a ledőlt, széttöredezett oszlopokból valóságos kőtenger, kőfolyás alakult ki.
A közelében fakadó Klastrom-kút hűs vizével szomjunkat enyhíthetjük. Kitűnő ivóvíz, hőmérséklete télen-nyáron 4-5 Celsius fokos.
Közelében állt egykor a Szent Imréről elnevezett pálos kolostor. A néphagyomány azt tartja, hogy a kolostorban lakó szerzeteseknek adományozott szőlőben termelték először a francia, burgundi eredetű ½pinot gris½, azaz szürkebarát nevű szőlőt, amelynek bor híressé tette Badacsonyt.

A Rodostó turistaház 1936-ban, magyaros stílusban épült, Rákóczi Ferenc és bujdosó társának emlékére. Falán két táblát helyeztek el.
Az egyik Rákóczi és társai emlékét őrzi.
A másik táblára azok nevei kerültek, akik munkásságukkal sokat tettek a hegy megmentéséért, többek között azért, hogy beszüntessék a Badacsony létét fenyegető robbantásos bazaltkitermelést.

A Bujdosók lépcsője összesen 464 lépcsőfokból áll. Pihenőkkel elválasztott szakaszait a kuruc kor nevezetes személyeiről (Bercsényi Miklós, Mikes Kelemen, Cinka Panna) nevezték el.

A Tördemici kilátóhely nevű pontról a Szent György-hegy tetejénél bazaltorgonás, lejjebb pincékkel, présházakkal teleszórt oldal tűnik elénk, balra Szigliget várának romja trónol az egyik dombtetőn, azután a balatonedericsi Sárkány-erdő, jobbra a Kő orra, a Csobánc, a Gulács.
A távolban a Keszthelyi-hegység vonulatai kéklenek.

Ranolder-kereszt:
A hegy fennsíkjának déli, éles párkányán, mintegy 400 m magasan álló, óriási kőkeresztet Ranolder János veszprémi püspök emeltette 1857-ben. A kereszt egy-egy nagyobb darabját 40 bivallyal vontatták fel a hegyre. A Balaton lélegzetelállító panorámájára tekinthetünk mellőle. A Harangozó-bérc a Ranolder-kereszt alatt levő kilátóhely. A nép ½gyapjúzsákoknak½ nevezte el az itt magasodó bazaltoszlopokat és -tornyokat. Eötvös Károly, a Balaton híres kutatója leírta, hogy ha a kinyúló kőpadot kalapáccsal megütik olyan hangot ad, mintha óriási harang kondulna meg.

 

További információ, túrajavaslatok, térképek:
8261 Badacsony, Park u. 14.
Tel: +36-87/531-013
E-mail: badacsonytomaj@tourinform.hu