Folly Arborétum és Borászat

Az arborétum nem egyszerűen egy arborétum a sok közül. Nem különleges cédrusok és ciprusok gyűjteménye, hanem Isten segítségével négy generáció elkötelezett munkája és kitartása. Legyen részese a Folly család történetének! Ismerje meg a százéves cédrusok nyugalmát, a varázslatos balatoni panorámát és kóstolja meg a borainkat, melyeket szakértelemmel és fáradtságos munkával készítettünk Önnek!

Arborétum:
5 hektáros ciprus- és cédrus – liget- elsősorban fenyőfélék gyűjteménye. Terméskővel burkolt, fák között kígyózó tanösvényeiről, árnyas pihenőiről sok száz pompás, ritka fenyőt láthatunk a Badacsony, az Örsi – hegy, az Ábrahám-hegy és a halványkékbe vesző víztükör ölelésében. Története 117 év. A kertet ma már a negyedik Folly generáció gondozza. Az arborétum magját, a szőlők fölött meghúzódó 0,4 hektáros sziklás, köves „Öreg Arborétumot” Dr. Folly Gyula pécsi orvos telepítette. Akkor még Európa szerte ritka, déli fenyőcsemetéket is hozatott, s a vesszőkosarakban érkező fákhoz, öszvér hátán, a Balatonból vándorolt felfelé a víz. Nehéz esztendők, államosítás jött, de maradt a hit, az akarat, akadt segítő kéz – és folyt tovább a telepítés… Ma már ismét a család kezében van a visszavásárolt föld, a kibővült arborétum és a csatlakozó erdő, többszázféle tűlevelű, 200 féle lombos fa és cserje, valamint több ezer évelő virul. Mára nem csak „megszállott” botanikusok, növénykedvelők célpontja az arborétum, egyre többen csodálják meg a különleges fákat, a lenyűgöző panorámát és, kortyolgatják közben a remekbe szabott, tiszta ízvilágú Folly borokat.

 

Borászat:

2020-ban adták át a modern pincét is magába foglaló új borászati épületüket a kert észak-nyugati csücskében. Borászatukban évente 45.000 palack bort állítanak elő. A szőlőtermesztés felvirágoztatása a szépnagypapához köthető, aki a XIX. század közepén vette meg a jelenlegi arborétumot is magába foglaló birtokot a rajta álló épülettel és pincével együtt. Nemcsak a mikroklíma, és a Balaton lokációja, de talaj tekintetében is különleges a borvidék. Általában a bazalt a meghatározó, de mint például az Arborétum ültetvényeinek esetében, mészköves, vörös permi homokköves talajjal is találkozhatunk. Borászatuk a badacsonyi történelmi borvidék hagyományaihoz híven főként fehérborokat készít, azok közül is a környékre jellemző fajtákat részesíti előnyben, mint a szürkebarát, muscat ottonel, budai zöld, olaszrizling és a kéknyelű. Boraik nagy része reduktív eljárással készül, de egyes tételek, mint a Cédrus, hordós érlelést is kapnak. Kedvelt boraik között kiemelkedő a gyümölcsös ízvilágú Boróka, amely muskotály, olaszrizling és szürkebarát házasításának az eredménye, és az elegáns Cédrus, amelyet szintén az arborétum szőlőjéből, olaszrizling és szürkebarát házasításával állítanak elő. 2021 tavaszán került a palackba a Borászat első vörösbora, a 2019-es évjáratú Boróka vörös, amelyet merlot és cabernet saugvinon szőlőfajtákból készítettek.

 

A garantált programokról az alábbi linken olvashat többet: https://www.folly.hu/ajanlataink-38

 

Belépőjegyek:
Felnőtt: 2.900 Ft
Nyugdíjas: 2.200 Ft
Gyermek (6-18 év): 2.200 Ft
Családi (2 felnőtt+2 vagy több gyerek): 8.000 Ft

Borkóstolós kiegészítő jegy (3 x 0,5dl bor + snack): 2.900 Ft
Szörpkóstolós kiegészítő jegy (3 x 1,5dl szörp + snack): 2.900Ft

Mozgásukban és képességeikben akadályozottak: a belépés térítésmentes
follynlove egyéni törzskártya: 4500 Ft
follynlove családos törzskártya: 11000 Ft

 

Idegenvezetés: előzetes bejelentkezés után
Csoportoknak étkezési lehetőség: előzetes egyeztetés után

 

FOLLY ARBORÉTUM IRÁNYTAXIVAL

Július 18-tól még könnyebben közelítheted meg a Balaton édenkertjét! Az iránytaxival egyenesen Badacsonyból, a Tourinform irodától a Folly Arborétum bejáratáig utazhatsz, amely látogatásod után vissza is hoz téged Badacsonyba.

Mit kell tenned?
1. Vásárold meg kombinált jegyed (belépőjegy + oda-vissza transzfer) online – https://badacsony.city-pay.hu/ vagy személyesen a Tourinform irodában!
2. Aktiváld jegyed nálunk (8261 Badacsony, Park utca 14.) és vedd át karszalagod!
3. Mutasd fel karszalagod a transzferjáraton és irány az arborétum!
4. Kerüld el a sorban állást, élvezd az arborétumot, majd utazz vissza egy későbbi járattal Badacsonyba!

 

Hajóval érkeznél?
Transzfer menetrendünket a Badacsonyba érkező és a Badacsonyból induló hajójáratokhoz igazítottuk, így garantáltan nem maradsz le semmiről!

 

Transzfer útvonala: Tourinform Badacsony – Folly Arborétum – Tourinform Badacsony
A transzferjárat menetideje: 15 perc

Transzfer időpontok:

 Indulás Badacsonyból  Indulás a Folly Arborétumból 
 10:30
 12:15  12:30
 13:15  13:30
 14:45  15:00
 16:15  16:30
 18:45

 

 

Az arborétum:
– Badacsony Kártyát,
– Kártyapláza ajándékutalványt,
– Kajla útlevelet,
szallas.hu kedvezmény vouchert elfogadó hely.

 

 

További információk, nyitvatartás:
Folly Arborétum és Borászat
8257 Badacsonyörs, Kápolnavölgyi u. 25.
Tel.: +36 70/333-2569
www.folly.hu
info@folly.hu

 

Fotók: Folly Arborétum – Széll Bálint