BADACSONY RÉGIÓ PROGRAMOK BADACSONYI BORVIDÉK GASZTRO Szolgáltatók Mit csináljak? TÚRÁK

Szent György-hegy hajnalig

Aki valaha járt már a Szent György-hegyen, az tudja, hogy az északi part egyik legvarázslatosabb szeglete. Idén másodszorra tölthetünk egy egész éjszakát a hegyen és járhatjuk be a pincéket, titkos, alkalmi vendéglátó-kerteket. Hallgathatunk jazz-koncerteket, táncolhatunk DJ-szettekre, nézhetünk távolba egy bazalt-falon vagy pléden ülve, kóstolhatunk bele a hegy gasztronómiájába, barangolhatunk a szőlősorok mentén.

Szent György-hegy hajnalig másodszor! – 2019 – A tűz éve // 2019.06.01.

Az idei rendezvény „A tűz éve” keresztséget kapta, nem lesz hiány sárkányos kiállításban, tábortüzekben, és persze tüzes borokban, sőt, tűzzsonglőrök is felbukkannak majd. Idén délután 4 előtt kiegészítő programokkal is készülnek, lehet bruncholni a kisapáti hegyoldalban, aztán megnézni a sárkány tematikájú kiállítást, mielőtt nekivágunk a hegynek.

A tavalyi helyszínek mellett lesznek újdonságok is, idén már több mint 20 helyen lehet kalandozni a natúr borktól a tüzes vörösborokig, a lángostól a vega ételeken át a pörköltökig, a gitárzenétől a koppenhágai klubok hangulatáig.

 

Számos helyszínt már tavaly megismerhettünk. Ilyen a déli oldal aljában található Szent György Pince és Étterem, ahol cigányzenére lehet kóstolni, mulatni, falatozni. Feljebb, a 2HA medencés kertje és Török Csaba várnak a hegy legkülönlegesebb vörösboraival, mediterrán hangulattal, pezsgő-premierrel, a Wine & Vinyl DJ-szettjeivel és a Czinege-Stoller páros Füst és Buborék gasztro-kavalkádjával. Még feljebb az egyik leghangulatosabb helyszín, Karina Vissanova és Papa Áron helye, a PAP Wines terasza vár vega ételekkel és a koppenhágai klubok zenéivel. Idén megnyit a Killer Pince romantikus kiskertje is, házi készítésű szörpökkel, finom falatokkal, éjjel friss palacsintával.

Idén is nyitva lesz a Boksay Pincészet, a Lengyel Kápolna alatti háromszögben vulkanikus borokkal és egy igazi „Crossover” esttel várnak. Új helyszín a Hoffmann Pince, félúton a hegytetőre, ha pedig már előző nap, vagy délután 4 előtt elkezdenénk hódolni az élvezeteknek, a taberna infinito tapasai és határtalan terasza és kilátása vár a kisapáti oldalon.

 

Első alkalommal közel 2500-an vettek részt a Szent György-hegy hajnaligon és ismerkedtek meg a „hegy lakóival” és borival. Idén a szervezők még több látogatót várnak, de szeretnék megtartani a rendezvény különleges, bensőséges jellegést, így kóstolópoharas belépővel lehet résztvenni az estén. Már eleve a vulkanikus tanúhegy borainak kóstolása is tartogat egy „egész estés” programot, hiszen délután 4-től hajnalig 4-ig több mint 20 hely zenei és gasztronómiai programja mellett „csúszhatunk bele” a napfelkeltébe.

 

!!! A 2019-es Szent György-hegy hajnaligon logózott kóstolópohár megvásárlásával lehet belépni (2000 Ft, kisapáti, hegymagasi és raposkai lakcímkártyával 600 Ft), a pohárpontokon plédet, lámpát és „hajnaligos” táskát is lehet majd vásárolni. – Két fő pohárpont lesz, a hegy alján a Hóbor Pincénél, valamint a Tarányi Présház előtt, itt érdemes megvenni a poharakat, de tartalékpohár lesz a pincéknél is. Csak a rendezvény poharából lehet ezen az estén bort fogyasztani a résztvevő helyeken.

Ezen az éjszakán Badacsonytomajból óránként buszjáratok indulnak majd a Szent György-hegyre és vissza (Badacsonytördemicet is érintve). Pontos buszmenetrend május 15-től.

További infók: Facebook

Event: https://www.facebook.com/events/2072071179671731/

 

RÉSZTVEVŐK
1.Nyári Pince 2. Szászi Pince 3. Gilvesy Pincészet és Búzalelke Pékség 4. Killer Pincészet 5. 2HA Szőlőbirtok és Pincészet 6. PAP wines 7. Horváth Pince 8. Bencze Birtok / MURCI natúr borbár 9. Szent György Pince és Étterem 10. Bajnóczy Pince 11. Boksay Pincészet 12. Hóbor Pince 13. Földi Bálint pincéje 14. Szarka Gyula Pincészete 15. Angyal Pince 16. Kutyakaparó – Puttkamer Bence és Mossop Péter pincéje 17. Molnár Családi Birtok 18. NAPVIRÁG borászat / Kápolnás ház 19. Hoffmann Pince 20. 4K Vendégház és Vinotéka 21. Pláne Badacsony borterasz 22. Macskalépcsős Házikó 23. GOLDI Pince ChillHill
Kiegészítő programok: taberna infinito

-Nyári Pince: A hegy egyik ikonikus családi pincéjében már a harmadik generáció készít borokat, apa és lánya, Nyári Ödön és Emese együtt dolgoznak. A vulkanikus tételek mellé Etyeki Gezemice-lángost lehet falatozni a lilaakác-lugas alatt, vagy a teraszon.
Program: 17:00-22:00 Pasco és TG gitárduó / 22:30-tól Fábián Éva – Fábián Éva népdalénekes, mesemondó, a Kalamajka együttes alapító tagja, az Óbudai Népzenei Iskola tanára

-Szászi Pince: A diófa alatt a házigazda, Szászi Endre távolbanézést javasol, mondjuk egy pohár Kabócás Olaszrizling mellett. A kortyban bazalt és napsütés, a kerben padok, az étteremből kilátás. Az este során Torzsa Gabi és Horváth Gyuri Akusztikus zenéje csendül fel, hogy teljes legyen az élmény.

-Gilvesy Pincészet és Búzalelke Pékség: Két jó barát, Kovács Bea, a kisapáti Búzalelke Pékség megálmodója és Gilvesy Robert közös helyszíne a Gilvesy birtokon, ahol kovászos kenyérben egészen biztosan nem lesz hiány.
Program: 18:00 – 21:00 Takáts Eszter és a Gulácsi slammerek

-Killer Pincészet: Romantikus kiskert, a több mint 20 éve organikus művelésű területen. Különleges natúr vörösborok, borpárlat, Frizzante, házi készítésű gyümölcs- és fűszeres szörpök kóstolhatóak. Az est folyamán regionális termelőktől grillkolbász, pogácsa, éjféltől pedig friss házi palacsinta, saját lekvárokkal ízesítve várja a vándorokat. A zene közben a funky, a jazz és a pop berkeiben kalandozik majd.

-2HA Szőlőbirtok és Pincészet: Török Csabánál, a hegy nagy vörösborait készítő pincében és az előtte lévő „placcon” a Wine & Vinyl DJ-duója pakolja a lemezeket. A háttérben Czinege és Stoller sürgölődik majd Füst és Buborék gasztro-kavalkádjukkal, Piszkor Norbert cukrásszal kiegészülve. Pezsgő premier!

-PAP wines: A hely, ahol a tulajdonosok indiai kalandjai és kedvenc receptjei, a koppenhágai éjszakai élet DJ-múltja, az organikus borkészítés, a vega életmód, a permakultúra és a design-elmélet forr egy egésszé. A lemezjátszók mögött maga a séf, Papa Áron, George Mihaly ( quality music lovers society & Graffiti kings radio) és Winston Green (Copenhagen DK).

-Horváth Pince: Horváth Árpád és családja több generáció óta gazdálkodik a hegyen. A szép savú fehérek, üdítő rozék, simogató vörösek mellé a nagymama rétese, parasztudvar ízelítő, bográcsos szürkemarha pörkölt és chillout zene dukál.
Program: 20-02 óráig:  Őri Jenő, a Járdányi Pál zeneiskola tanára

-Macskalépcsős házikó: A Horváth Pince idéntől az Oroszlános kút közelében, a hegy felső részén is várja a hajnalozókat.
Program: 19-20:30   Májer Edit énekel, billentyűn kísér Lamport Gusztáv / 20:30- tól ameddig bírjuk:   DJ Rádai

-Bencze Birtok / MURCI natúr borbár: A birtok teraszán idén tavasszal nyitott meg az ország első natúr borbárja, ahová a tulajdonos válogatott izgalmas kénmentes borokat itthonról és a nagyvilágból. Lesz pisztráng egészben sütve, Borglace-os sonkás császárszendvics, a lemezjátszóknál Vittoria Waxxmann+Jaffaz zenél.

-Szent György Pince és Étterem: Kiss István és pincéje régi motoros a hegyen a déli oldal aljában. Varázslatos, egyedi vendéglátóhely; a szőlő, a pince, a vendéglő, a saját borok, a kerthelyiségek minden egy helyen 1986 óta. Hideg és meleg ételekkel, cigányzenével várnak.

-Bajnóczy Pince: Ha egyedi, autentikus, kicsit nomád, de barátságos, vidám és élénk helyet kerestek, akkor a hegy dél-keleti lejtői között „Isten tenyerén” megtaláljátok. Ételnek quiche-t és fokhagymás tejfeles prószát kínálnak. A pince kiterjesztése a kisapáti sárkány tematikájú kiállítás (lásd lenn)
Program: 19.00 – 21.00 Geiger Tamás akusztikus gitárestje / 22.00 – 03.00 Népzene néptánccal a Csügör zenekarral

-Boksay Pincészet: A Lengyel Kápolna alatti háromszögben, a hegy kiemelt pontján várják a látogatókat vulkanikus borokkal és egy igazi „Crossover” esttel, ahol költők, zenészek, slammerek és zene váltják egymást.

-Hóbor Pince: A hegy alján jó kiindulási pont. Hurka-kolbász, lángos, sajttál, borkvíz és a tavaly már bevált retro-buli hajnalig. Mellé a Hóbor Pince borai, olaszrizling, szürkebarát, kéknyelű, muskotály és cabernet sauvignon.

-Földi Bálint pincéje: A 200 éves klasszikus Szent György-hegyi vincellérház és környéke egyestés egyedi és barátságos helyszín. A házikó mögötti meredek hegyoldal művelése bőven tartogat kihívásokat, Kéknyelű terméséből különleges borok születnek. A különféle kencék, valamint Bálint borai mellé Bárth János nyújta akusztikus aláfestést.

-Szarka Gyula Pincészete: Családi alkotóház és présház a hegy lábánál, aminek megmaradtak több mint száz éves jegyei. Panoráma, oszlopos kis terméskő veranda, a szőlő a ház mellett és az öreg hinta. Rögtönzött kis színpad várja a látogatót füves és pados nézőtérrel, a borok mellé tokányt és a Szarka kamra finomságait lehet kóstolni.
Program: 20:00 Szarka Gyula: Bor és a lányka (Szarka Gyula – ének, gitár, Kollmann Gábor – szaxofon, Nagy Szabolcs – zongora). Előtte és utána fürge ujjak citerazenekar Királyrévből. Éjfél után: blues zenék hajnalig.

-Kutyakaparó – Puttkamer Bence és Mossop Péter pincéje: A Kutyakaparó két jóbarát, Peti és Bence közös alkalmi kocsmája „Balatoni panorámával, szép nőkkel, jó borokkal, lélekrezgető zenékkel”, ahová Sárkányleheletek (realisták kedvéért: fáklyák) mutatják az utat. Ételnek kolbász és kovász, 19 órától Györgyfalvától Canberráig – az erdélyi Tokos zenekar zenél kivilágos virradatig.

-Angyal Pince: A panorámateraszon a Kávéház a Vöröslóhoz vár mindenkit finom ételekkel ezen az estén. Lesz Satöbbi – Giret Fruzsi és Seres Péter koncertje, interaktív színház – Egger Géza színművész estje, Varju Kata fotóművész élőkép installációja és persze zene és tábortűz hajnalig.

-Molnár Családi Birtok: Családi és baráti koccintások, nevetések, közös élmények: a Molnár Családi Birtok a Szent György-hegy déli oldalán gyönyörű kilátással vár. Pincepörkölt, pogácsa, zsíros deszka, 18 órától pedig gitáros énekes Pop Seeds koncert.

-NAPVIRÁG borászat / Kápolnás ház: A legnagyobb összefüggő terület a Lengyel kápolna feletti részen: gyümölcsfákkal övezett olaszrizling, szürkebarát és kékfrankos, 17 órától hangolás és élőben játszik Horsa Pista bandája, a népzenétől a swingig.

-Hoffmann Pince: Vendégház, pince, fedett kiülő, szőlő, csodás panoráma a Balatonra. Egész este DJ Progbalu zenél, a borok mellé virsli és zsemle dukál.

-4K Vendégház és Vinotéka: Csodaszép családi kúria a hegy oldalában a hegy borainak válogatásával. Csomor Gábor mesterszakács vargányával ízesített vadraguval vár. De itt lesznek Sándor Tamás – a bükki sajtmester – díjnyertes sajtjai és pástétomai is.
Program: 19:00-3:00 Maratoni Gerendás Péter koncert az életmű legjobbjaiból és kedvenc nemzetközi előadók nagy slágereiből. // Add át a helyed az utánad jövőknek.

-Pláne Badacsony borterasz: A tavalyi év után idán is, a Tarányi Présház előtti placcon vár – a pohárpont mellett – a Pláne standja, ahol máshol nem kapható, de Szent György-hegyi borokat kóstolhatsz. Napnyugtól kedvenc trubadúrunk, Fodor Shodor Balázs énekel és gitározik.

-GOLDI Pince ChillHill: Igazi családos chill helyszín. Egy oázis sátrakkal, színekkel, saját borokkal, izgalmas programokkal.
18:00 Weiner Sennyey Tibor (költő, író): „Hamvas Béla, a bor és a Szent György-hegy”   / 19:00 Duo Darbar – Indiai koncert / 20:00 Goldi: „Beethoven a szőlőben” – kortárs cirkuszi előadás   / 21:00 Vertical Amigo: „Ozora plugged” – electro-acoustic koncert / 0:00 Jam session tábortűznél a birtok tengerpartján

Kiegészítő programok:

taberna infinito: Határtalan panoráma és valódi mediterrán életérzés 200m magasan a kisapáti oldalon. Tapasok, Szent György-hegyi borok, elő flamenco gitáros, az országban egyedülálló autentikus tabernánkban. Bemelegítő brunch 13 féle tapassal, friss salátákkal, pitákkal, churrossal.

05.31. 15:00-tól – 18:00-20:30-ig Rácz László Gitárművész – akusztikus flamenco gitár

06.01. 10:00-tól – 15:00 Gero és Évi koncert

 

Szent György Cottage présház butik szállás

Grand opening: Elsőként nézheted meg a Szent György hegy legújabb szálláshelyét, a 4 fős présház vendégházat, ahol a vizuális élmény mellé gasztronómiait is társítunk:  zsíroskenyérrel, házi szörppel és fröccsel látjuk vendégül az érdeklődőket a ház teraszán! – Félúton a Bencze Birtok és a Szászi Pince között.

 

KIÁLLÍTÁS:

16:00 Az Ember, a Természet és a Mitológia találkozása egy különleges kiállításban. A Bajnóczy Pince által szervezett kiálltás megnyitója, ahol több művész jeleníti meg a hely mitikus alakját, a Szent György-hegyi sárkányt. / Kisapáti Művelődési Ház