AKTUÁLIS Mit csináljak? PROGRAMOK BADACSONYI BORVIDÉK GASZTRO Szolgáltatók TÚRÁK

Nyári Bortúra Badacsonyban

Pincéről pincére járva, borkóstolás és túrázás egyvelegét gyúrtuk össze számodra!

Badacsonyi családi pincészetek finomabbnál finomabb borait ismerheted meg, egyenesen a borosgazdától, pazar látvány kíséretében. Alkalmanként 3 helyi pince borait kóstolhatod meg, összesen 9 félét, mely mellé borkorcsolya és egy profi túravezető kitűnő helyismerete is párosul!
BORTÚRA 1. időpontjai:
10:00 órai indulással: JÚLIUS 13.; AUGUSZTUS 3.; AUGUSZTUS 17.; SZEPTEMBER 4.;
16:00 órai indulással: SZEPTEMBER 18.
15:00 órai indulással: OKTÓBER 16.
14:00 órai indulással: NOVEMBER 6.
Gyülekező: indulás előtt 15 perccel Badacsony Tourinform Iroda előtt (8261 Badacsony, Park u. 14.)
Útvonala: Tourinform Badacsony- Szent Donát-kápolna- Németh Pince- Kéknyelű Borozó (Békássy Családi Pincészet) – Szegedy Róza-ház – Kisfaludy-ház- Rózsakő – kőtenger- Málik Pince
Időtartam: 3,5 óra; Szintkülönbség: 180m; Táv: 5km

 

BORTÚRA 2. időpontjai:
10:00 órai indulással: JÚLIUS 27.; AUGUSZTUS 10.; AUGUSZTUS 25.;
16:00 órai indulással: SZEPTEMBER 11.
15:00 órai indulással: OKTÓBER 9.; OKTÓBER 30.
Gyülekező: indulás előtt 15 perccel Badacsony Tourinform Iroda előtt (8261 Badacsony, Park u. 14.)
Útvonala: Tourinform Badacsony- Istvándy Borműhely- Borbély Borterasz- Szegedy Róza-ház- Kisfaludy-ház – Rózsakő- Éliás Birtok
Időtartam: 3,5 óra; Szintkülönbség: 180m; Táv: 4,5 km

A TÚRÁN ÚTBA EJTETT BORLELŐHELYEK BEMUTATÁSA:

Németh Pince – Bortúra 1.
A kis családi pincészet a Római úton található, 3 Ha szőlőterületen gazdálkodik, nagy fajtaválasztékkal rendelkezik. Egyediségük, hogy boraik palackjait maguk, kézzel festik meg. Bortermelésükben három generáció ízlésének megfelelő eljárással készített bor egyszerre van jelen. Kínálatukban megtalálható a hosszabb ideig hordóban érlelt tételek, reduktív (tartályos), könnyedebb és gyöngyözőborok is.
Borkísérő falatként házi, saját készítésű kovászolt kenyeret, helyi termelőktől származó sonkát és sajtot kínálnak.

Kéknyelű Borozó – Békássy Családi Pincészet – Bortúra 1.
A csodálatos panorámával rendelkező Kéknyelű Borozó a Kisfaludy úton található. Itt a nevét adó kéknyelű fajtát mindenképp érdemes megkóstolni, mely fajta egyedül Badacsonyban található hungarikum. Íze karakteres, a badacsonyi jegyeket hordozva ásványos, semmivel össze nem téveszthető. A borozóban Badacsony legjobb, déli dűlőin szőlőt művelő Békássy Családi Pincészet borait találod, többek között: Sauvignon Blanc, Szürkebarát, Budai Zöld és persze a Kéknyelű
Borkorcsolyaként helyben sütött házi langallót kínálnak.

 

Málik Pince – Bortúra 1.
A Málik Pince a badacsonyi hegyoldalban helyezkedik el, impozáns kilátással a Balatonra és szőlőterületeire. Borkészítésben a hagyományos művelésre és termelésre esküsznek, boraik fahordóban érleltek, spontán erjednek. Fő fajtáik a kéknyelű és a budai zöld, de olyan különlegességek is megtalálhatóak náluk, mint a ritka Bakator vagy a Zeusz.
Teraszukról a badacsonyi életérzés garantált.
Borkísérő falatként házi sajtosrudat kínálnak.

 

Istvándy Borműhely – Bortúra 2.
Az Istvándy család szőlő- és bortermelési története több mint 200 évre nyúlik vissza. Hangsúlyt helyeznek a Badacsonyi Borvidéken termő egyedülálló Kéknyelű szőlőfajtára, valamint erre a vidékre jellemző Szürkebarátra és Olaszrizlingre. A badacsonyi bor- és gasztrokultúra gazdagításához a borkészítés mellett más területeken is hozzájárulnak (gasztronómia, saját mangalica termékek). A család tagjainak szerteágazó tevékenységeiben közös, az a badacsonyi vidék szeretete és a törekvés, hogy a kreatív, pozitív és alkotó energiáikkal mások számára élményt és örömet adjanak.
Borkorcsolyaként mangalicazsíros kenyeret kínálnak.

 

Borbély Borterasz – Bortúra 2.
A Borbély Családi Pincészet mindennapjaiban a családtagok aktívan részt vesznek, így a birtok minden munkafolyamatában is, a szőlőmunkáktól, a pincei feladatokon keresztül a vendég fogadásig. Fiatal borásza, Borbély Tamás elnyerte „AZ ÉV BORTERMELŐJE” kitűntető címet 2020 decemberében. Tamás a 30-ik „Év bortermelője” Magyarországon és az első a Badacsonyi Borvidéken. 23 ha-os családi birtokukon a borvidékre jellemző, kiváló szőlőfajtákkal, kiemelkedő dűlőikkel, a modern és tradícionális technológiák segítségével törekszenek a frissebb stílusútól az egyedi, minerális ízvilágú, tartalmas borok termelésére.
Borkísérő falatként házi pogácsát kínálnak.

 

Éliás Birtok – Bortúra 2.
Páratlan balatoni panorámával rendelkező fiatal borászat. Céljuk, hogy egyedi, de mégis jellegzetes badacsonyi stílusú borokat készítsenek. A tradicionális fajták, vagyis az Olaszrizling, Szürkebarát és Kéknyelű mellett nemzetközi szőlőfajtákkal is kísérleteznek. Stílusuk letisztult, boraik sokszínűek, nem nélkülözik az ásványosságot. Így vallanak magukról: „Kiváló vulkanikus borok, balatoni panoráma, a régióból származó friss alapanyagokból készült ételek és csodás természet vár vendégeinkre.”
Borkorcsolya toszkán lapos kenyeret kínálnak.

 

A TÚRÁKON VALÓ RÉSZVÉTEL ELŐZETES BEJELENTKEZÉSHEZ KÖTÖTT!
Várjuk jelentkezésedet telefonon: +3687/531-013, e-mailben: badacsonytomaj@tourinform.hu vagy Facebookon üzenetben: Badacsony Régió Tourinform