Badacsonytördemici látnivalók

Badacsonytördemic,a Badacsony hegy északi lábánál és lejtőjén elhelyezkedő barátságos, nyugodt pihenést nyújtó község. A föléje tornyosuló hegy kitűnő kiránduló és túrázó hely.

Présgyűjtemény
Badacsonytördemicen a Faluház udvarán található a különleges szőlőprés-gyűjtemény és a bazaltbányászatot idéző emlékhely.

Megtekinthető a Faluház nyitva tartási ideje alatt:
8263 Badacsonytördemic Hősök útja 12.
Tel.: 87/533-031, Tel./Fax: 87/533-030
E-mail: tordemicfaluhaz@gmail.com
Nyitva tartás:
Kedd – Szombat: 9.00-től – 20.00-ig

 

 

Herczegh Ferenc kiállítás
Volt badacsonylábdihegyi nyaralójából származó eredeti szoba bútora, és használati tárgyai láthatóak, fotókkal és dokumentumokkal kiegészítve a volt badacsonytördemici iskola épületében.

A kiállítás megtekinthető a Faluház nyitva tartási ideje alatt:
8263 Badacsonytördemic Hősök útja 12.
Tel.: 87/533-031, Tel./Fax: 87/533-030
E-mail: tordemicfaluhaz@gmail.com
Nyitva tartás:
Kedd – Szombat: 9.00-től – 20.00-ig

 

 

Régi badacsonyi képeslapok kiállítása
Badacsonytördemicen az egykori iskolaépületben közel ötszáz régi képeslapból álló kiállítás látható, amely a hegy és a parti települések korabeli arcát mutatja be.
8263 Badacsonytördemic Hősök útja 12.
Tel.: 87/533-031, Tel./Fax: 87/533-030
E-mail: tordemicfaluhaz@gmail.com
Nyitva tartás:
Kedd – Szombat: 9.00-től – 20.00-ig

 

 

Bujdosók lépcsője
A Badacsony hegy nyugati oldalán található Bujdosók lépcsője igazi kihívás a turistáknak, de ha eljutnak a tördemici kilátóig csodálatos panorámában gyönyörködhetnek.Összesen 464 lépcsőfokból áll.

 


Ranolder – kereszt (Kőkereszt):
Ranolder János a veszprémi püspök a hagyomány szerint nagy világjáró volt, egy utazásáról hazatérve állíttatta a hatalmas kőkeresztet a Badacsony hegy déli részén, melynek nagyobb elemeit 40 ökör vontatta fel a 400 méteres, éles párkányra. A helyiek szerint a kereszt megvédi szőlőültetvényeiket. Magassága 9,7 méter
A Kőkereszt alatt fekvő sziklapad egy része szabadon nyúlik ki a levegőbe. Ha a kinyúló követ kalapáccsal vagy kővel megütik, a harang kondulásához hasonló hangot ad, amely messze elhallatszik a magasból. Ilyenkor mondják, szól a Harangozó Börc. ( a börc kifejezés régen sziklaszirtet jelentett).

Legenda:
„Volt két testvér Badacsonytomajon. Az idősebb: Ferkó erős, egészséges, gonosz szívű.

A fiatalabb: Jóska fonnyadt, beteges, gyönge és ártatlan. A Ferkó megkérte egy lánynak a kezét. A lány nagyralátó volt és azt mondta: mással egy fedél alatt nem lakik, akkor megy csak esküvőre, ha az a másik nyavalyás legény búcsút vesz a háztól. Ferkó halász volt, másnap halászatra hívta öccsét.

Amikor csónakba szálltak, a gonosz testvér egy nehéz követ dobott be a csónakba. Jóska gyerek mindjárt arra gondolt, hogy a bátyja a nyakába fogja kötni a követ, de nem mert szólni. Beeveztek a vízre. Akkor azt mondja a gonosz testvér: Most meg kell halnod. Ketten nem maradhatunk a házban és a szőlőben. Tudta ezt a beteg gyerek, nem is ellenkezett, hanem imádkozni kezdett.

Közben a gonosz testvér elővett a tarisznyájából egy zsineget, rákötötte a kőre, s a zsinegből hurkot csinált. Már odalépett öccséhez, de akkor mély, tiszta fönséges hang búgott fel a Badacsony ormáról: megszólalt a Harangozó Börc. Amint a gonosz testvér meghallotta, megbillent alatta a csónak, s ő a vízbe zuhant. A nagy kő zsinege keze fejére hurkolódott, s a kő is a vízbe esett vele együtt. Sose találták meg.”