AKTUÁLIS Mit csináljak? PROGRAMOK BADACSONYI BORVIDÉK GASZTRO Szolgáltatók TÚRÁK BORTÚRÁK

Badacsonyi Borvidék

A Badacsonyi borvidék névadó hegye, a Badacsony, több mint kétezer éves borkultúrája révén az ember és a természet egymásra találásáról tesz “tanú-bizonyságot”.

 

A híres borvidék nem csupán csak a Badacsony-hegyre korlátozódik, mivel Balatonszepezdnél kezdődik és egészen Szigligetig tart.
A borvidék szőlőterülete a Balaton partján húzódó hegyek (Badacsony, Csobánc, Szent György-hegy, Ábrahámhegy, Őrsi-hegy és a szigligeti hegyek), azaz a Tapolcai-medence sajátos formájú tanúhegyeinek lejtőin helyezkedik el.

A borvidék meghatározó alapkőzete a bazalt, e képződményen alakultak ki a badacsonyi szőlőültetvények barna erdőtalajai.
A borvidék összes területe 4263 hektár, ám a hegyközségi nyilvántartás szerinti termőterülete mindössze 1790 hektár.
Ez az arány – sajnos – megfelel az általános magyarországi helyzeteknek.

A borvidék mineralitásban gazdag szőlőhegyeit északról a Bakony hegység vonulatai határolják, délről Közép – Európa legnagyobb tava, a Balaton határolja. E kettős földrajzi hatás a borvidék kontinentális klímájának szubmediterrán jelleget kölcsönöz, azaz ezen a területen az országra jellemző kontinentális klímánál kiegyenlítettebb időjárási körülmények nem terhelik a borvidéket.

Az átlagos csapadékmennyiség 640 mm, az évi átlagos középhőmérséklet 11,2°C  és a napsütötte órák átlagos értéke 1934 óra/év. A talaj ásványi jellegét erőteljesen meghatározó bazalt természetesen alapvető szerepet játszik a borminőség kialakulásában is. A bázikus jellegű, tehát könnyen málló vulkanikus kőzetből, a bazaltból felszabaduló kálium, magnézium és kalcium hozzájárul a sajátos borminőség kialakulásához. Az ilyen talajokon képződött borok minerális jellegűek és az ásványi anyagok magas koncentrációja a borok sós ízérzetében köszön vissza. A fémes-sós jegy az itteni borok különleges ismertetőjele. Ugyanakkor a homokos, agyagos altalajnak köszönhetően a Badacsonyi borok savai lekerekedettek, simák, elegánsak.

Telepített szőlőfajták:

Fehér: budai, cserszegi, fűszeres, furmint, hárslevelű, irsai olivér, kéknyelű, nektár, olasz rizling, ottonel muskotály, pinot blanc, rajnai rizling, rózsakő, sárga muskotály, szürkebarát, tramini, vulcanus, zefír, zenit, zeus.

Vörös: cabernet franc, cabernet sauvignon, kékfrankos, pinot noir.

A borvidék települései:

Ábrahámhegy, Badacsonytomaj, Badacsonytördemic, Balatonrendes, Balatonszepezd, Gyulakeszi, Hegymagas, Káptalantóti, Kisapáti, Kővágóörs, Nemesgulács, Raposka, Révfülöp, Salföld, Szigliget, Tapolca.