AKTUÁLIS Mit csináljak? PROGRAMOK BADACSONYI BORVIDÉK GASZTRO Szolgáltatók TÚRÁK

Szigligeti látnivalók

Szigligetet nem csak a természeti adottságai teszik vonzóvá, hanem az épített környezete, műemlékei is. A településen közel száz műemlék vagy helyi védelem alatt álló épület található.

 

Szigliget Vára a Balaton Vára

KÖZLEMÉNY:
2019 szeptemberétől ismét jelentős fejlesztési munkálatok színhelye.
Várrekonstrukciós munkálatok és turisztikai fejlesztések miatt a Szigligeti vár 2019. szeptember 2-től 2020. áprilisáig zárva tart.
Megértését köszönjük.

 

A Szigligeti Vár vár fontos része volt a magyarországi végvárrendszernek. 1260-ban IV. Béla a Balaton egyik szigetét (Szigligetet) a pannonhalmi apátságnak adományozta, hogy ott kővárat építsen. Két év múlva elcserélte a várat más birtokaira és ettől kezdve királyi vár . Szigligetnek az évszázadok alatt több tulajdonosa, várkapitánya is volt. Legismertebb várkapitánya Török Bálint és Palonai Magyar Bálint voltak.
Büszkék vagyunk rá, hogy a török csapatok soha sem foglalták el.
A Szigligeti Vár 2015-ben ünnepelte 755 éves évfordulóját, amelyet jelenleg Szigliget Község Önkormányzata üzemeltet. A folyamatos rekonstrukciós munkák eredményeképpen a Balaton partjának egyetlen látogatható várává vált, így méltán nevezik a Balaton várának. Látogatottsága pedig évről-évre rohamosan növekszik, amely köszönhető az egész éves nyitvatartásnak is. Legyen részese a nyári Zenés estéknek a Balaton várában, illetve ünnepi fesztiváljainknak, melyeket húsvétkor, pünkösdkor és Szent István ünnepén rendezünk meg vagy csak lessen be egy korhű harcászati bemutatóba, melyet a vár vitézei tartanak. A vár panorámája egyedülálló látványt nyújt, amely tökéletesen kiegészül a rekonstruált falakkal, terekkel, a barokk konyhával, kovácsműhellyel vagy a várkápolnával. A vár lábánál pedig a kézműves udvar mellett egy fegyverkiállítás és várgaléria tekinthető meg.      

NYITVA TARTÁS:

A VÁR EGÉSZ ÉVBEN LÁTOGATHATÓ A HÉT MINDEN NAPJÁN!
Csoportoknak nem szükséges előre bejelentkezni!

November, december, január, február 10:00 – 16:00
Március, október 09:00 – 17:00
Április, szeptember 09:00 – 18:00
Május, június 09:00 – 19:00
Július, augusztus 08:00 – 20:00

Fizetés kizárólag készpénzzel, magyar forinttal lehetséges.

 

 Szigligeti Galéria                           

 A  szigligeti katolikus templom melletti nádfedeles épületben, az egykori elemi iskolában kapott helyet. A kiállítások (várkiállítás, korok fegyverei) megtekinthetőek márciustól októberig. Három kézműves műhely szakmai bemutatói is láthatók.

 

Templomok, kápolnák

Mindenszentek- plébániatemplom (Római katolikus templom)
Szentháromság – kápolna
Avasi templom (más néven Csonka-torony) 

 

Kamon- kő Tanösvény 

Az ösvény a szigligeti templomtól indul, majd ugyanoda visszaérkezik a kék T jelzést követve. Nevét egy vulkanikus eredetű sziklavonulatról kapta. A Balaton-part legszebb településének természeti és környezeti értékeit ismerheti meg a látogató. Végigvezeti a falu hangulatos utcáin, megismerkedhet a népi építészet, a hagyományos szőlő- és nádgazdálkodás történetével, megtekinthet egy Árpád-kori templomot, az erdőbe érve pedig olvashat a Balaton kialakulásáról, a terület növény- és állatvilágáról, geológiai múltjáról.
A tanösvény 6 km hosszú. Magyar-angol nyelvű táblák segítségével tájékozódhat a turista.