AKTUÁLIS Mit csináljak? PROGRAMOK BADACSONYI BORVIDÉK GASZTRO Szolgáltatók TÚRÁK

Megújult a Szigligeti vár!

Megújult a Szigligeti vár, a Balaton vára! Az új várfalakról varázslatos kilátás tárul elénk!

 

Magyarország egyik leglátogatottabb erődjét, a Szigligeti várat felújították és 2020. nyarától ismét megnyitotta kapuit.

A projekt a „Szigligeti vár rekonstrukciója, új fedett terek kialakítása” elnevezést viseli.
A várat 2020. június 20-án nyitották meg újra 10 hónap után az érdeklődők előtt és az eddiginél nagyobb szeretettel várnak mindenkit a hét minden napján.
A járványhelyzet miatt sajnos nem minden munkálatot tudtak befejezni a vár megnyitásának időpontjára, így a biztonságos látogatás mellett számolni kell még építési területekkel, de ez nem gátol meg senkit a vár nyújtotta élményben.

A jegyárak az idei évben az alábbiak, melyet csak készpénzzel lehet fizetni a várpénztárban:
felnőtt jegy – 1.000 Ft
gyermek és ifjúsági (6-18 éves korig) – 500 Ft

Csoportoknak 100 fő alatt nem szükséges előre bejelentkezni, a csoportos kedvezmény 15 fő felett lehetséges – a 15.fő ingyenesen látogathatja meg a várat.

A szigligeti vár a családosokon kívül a kisállattal rendelkezőknek is kedvez, hiszen a vár területére kutya is bevihető, a nagyobb testű kutyák esetében a szájkosár kötelező!

A vár nyitva tartása az alábbi:
szeptember hónapban – 9:00 – 19:00
október hónapban – 9:00-17:00

Még több információt a szigligeti várral kapcsolatban az alábbi elérhetőségeken lehet találni:
http://www.szigligeti-var.hu/
https://www.facebook.com/aszigligetivar


Elérhetőség
:
Cím: 8264 Szigliget, Kisfaludy utca
E-mail: szigligetinfo@gmail.com
Telefonszám: +3670/371-5346 (szerdától péntekig 9-16:30, szombat-vasárnap 9-17)

 

 

A felújításról információk az alábbiakban olvashatóak:

 

A fejlesztés anyagi fedezete a GINOP-7.1.6-16-2017-00004 számú, a „Balaton-felvidéki kultúrtáj világörökség várományosi helyszín turisztikai célú fejlesztése” című projekt keretében megvalósításra kerülő „Szigligeti vár részleges rekonstrukciója, új fedett terek kialakítása” elnevezésű projektelem megvalósítására 470 millió forint támogatás áll rendelkezésre, míg az önkormányzat 60 millió forint önerőt biztosít.

A projekt keretében a szigligeti vár új, egyedi élményt nyújtó turisztikai elemekkel bővül az eddig kihasználatlan lehetőségeinek feltárásával. Modern, 21. századi, élményalapú látványelemekkel gazdagított, interaktív kiállítás nyílik, mely a gyerekek, családok számára is komplex látogatói élményt ad.

Jelenleg még zajlik a várban az építési beruházás, de a munkavégzéssel párhuzamosan már biztosítani tudjuk a biztonságos vendégfogadás feltételeit. Sajnos a koronavírus hatásai is érzékenyen érintették a beruházást, ezért nem tudta a kivitelező a tervezett időpontra befejezni a munkálatokat.


A várban a következő beruházások valósultak-valósulnak meg:

– oltóvíz hálózat kiépítése áramforrással, nyomásfokozóval együtt
– Tóti-Lengyel kapu: címerrel, működő ejtőrácsos kapuszerkezettel, a működését bemutató kialakítással (ejtőrács, ellensúlykamra, kötélzet)
– Török Bálint kaputorony: az emeleti járószint részleges falmagasítással, csatlakozással a kortinafalhoz gyilokjáróval
– Alsóvár, bejárat melletti térszín alatti beépítés: a Török Bálint torony és a kortinafal melletti területen térszín alatti szociális helyiségcsoport (vizesblokk) létrehozása
– Felsővár, Újlaki kapu továbbépítése: a 2013. évi fejlesztésből elmaradt részleges rekonstrukció befejezése, a kapu és a toronyépítmény bemutatása
– Felsővár, nyugati, háromosztatú helyiségsor és őrség szobája: a részleges felfalazással a helyiségek térfalainak jelölése, tetőlefedése
– Felsővár, keleti háromosztatú helyiségsor: a részleges felfalazással a helyiségek térfalainak jelölése, tetőlefedése, vakolt belső falfelületekkel
– Felsővár, Bencéstorony (lőportorony): a torony visszaépítése egy szint felfalazással, közbenső- és zárófödémmel, helyiségek fafödémes kialakításával, és mint „torony” bemutatása
– Felsővár, a Palotaszárny és a Bencéstorony közötti közlekedő tér: a két épületrész közötti közlekedési kapcsolat megteremtése faszerkezetű összekötő födémmel és lépcsővel
– Felsővár, Palotaszárny: a meglévő boltozatcsonk felújítása a boltozat kiegészítésével, a teljes helyiség befedése, a vízszigetelés és vízelvezetés megoldása, a helyiségben vakolt falfelületekkel, a palota felső járószintjének kialakítása, a mellvédfalak magasságainak felülvizsgálata, közlekedési biztonság növelése.

A kiállítási elemek beépítése sajnos a tervezettnél ugyancsak későbbre halasztódott, így a vár fejlesztés teljes befejezésének tervezett határideje 2021 április 1.

 

Projektadatok:

Fő kedvezményezett: Balatoni Integrációs Közhasznú Nonprofit Kft.
Projekt címe: Balaton-felvidéki kultúrtáj világörökségi várományos helyszín turisztikai célú fejlesztése
Támogatás összege: 3 246 180 600 Ft
Támogatás mértéke: 100%
Projektazonosító: GINOP-7.1.6-16-2017-00004
Megvalósítás időtartama: 2018. február 1.–2021. november 29.

 

Konzorciumi tagok:
Szigliget Község Önkormányzata
Badacsonytomaj Város Önkormányzata
Balatonfüred Város Önkormányzata
Folly Arborétum és Borászati Nonprofit Kft.
Helikon Kastélymúzeum Közhasznú Nonprofit Kft.
Hévíz Város Önkormányzata
Magyar Turisztikai Ügynökség
Tihany Fejlesztési Programiroda Nonprofit Kft.
Magyar Bencés Kongregáció Szent Ányos Bencés Perjelség
Turisztikai Marketingkommunikációs Ügynökség Nonprofit Zrt.