AKTUÁLIS Mit csináljak? PROGRAMOK BADACSONYI BORVIDÉK GASZTRO Szolgáltatók TÚRÁK BORTÚRÁK

Badacsonyi -Badacsonytomaji látnivalók

Múzeumok, egyházi értékek, tanösvény, arborétum rövid bemutatása.

Egry József Emlékmúzeum
Egry Józsefet a Balaton festőjének is nevezik. Festményeinek, pasztelljeinek fő témája a Balaton szinte látomássá váló látványélménye, a tó változó fény- és színviszonyai. Művészete magányos jelenség, senkivel sem rokonítható. Badacsonyi átalakított és kibővített műtermes lakóházában gazdag válogatást láthatunk fő műveiből, de jelzésszerűen egész életútjával megismerkedhetünk.
Teljes belső és külső felújítás miatt a 2022-es évben zárva tart!

Infó:
Egry József Múzeum
8261 Badacsony, Egry sétány 21.
tel.: +36-87/431-044
vmk@badacsonyiprogramok.hu
www.badacsonyiprogramok.hu

 

Tájház Múzeum
A gyűjteménynek helyet adó fehérre meszelt, nádfedeles parasztház 1898-ban épült. Az eredeti formájában meghagyott, tatarozott épületben elhelyezett gyűjteményben található tárgyak, használati eszközök, bútorok, dokumentumok a város múltjáról az itt lakó emberek életéről, szokásairól adnak képet.
Nyitva tartása 2022-ben:
2022. szeptember 30-ig
Hétfő: ZÁRVA
Kedd: 9-15
Szerda: 10-16
Csütörtök: 10-16
Péntek: 12-18
Szombat: 10-16
Vasárnap: ZÁRVA

Infó:
8258 Badacsonytomaj, Tájház udvar
tel.: +36-87/571-115
vmk@badacsonyiprogramok.hu
www.badacsonyiprogramok.hu

 

Templomok, kápolnák
Szent Imre Római Katolikus templom – Badacsonytomaj
Szent István király-kápolna – Badacsonytomaj
Szent Donát – kápolna- Badacsony, Római út
Szent Anna – kápolna – Badacsony
Szent Antal – kápolna – Badacsonyörs

 

Rózsakő
A Kisfaludy-ház felett található az a hatalmas asztalszerű bazaltkő, amit Rózsakőnek neveznek. Valamikor a régmúltban gurulhatott le a hegyoldalról. Nevét Szegedy Rózáról kapta, aki a hagyományok szerint Kisfaludy Sándorral szokott rajta üldögélni. Valószínűleg ez magyarázza a vele kapcsolatban született legendát is.
„Hogyha egy leány meg egy legény ráül a kőre, háttal a Balatonnak, egymás kezét fogva, még abban az évben egymáséi lesznek. De elég az is, ha a leány ül a kőre háttal a tónak, rágondol szerelmesére és felsóhajt. Akire gondol, annak szíve érte fog dobogni.”

 

II. János Pál pápa Emlékhely
A Klastrom-kút közelében a Badacsony hegy keleti oldalában található a felszentelt II. János Pál pápa Emlékhely. Az Emlékhely festménye Udvardi Erzsébet Kossuth-díjas festőművész alkotása.

 

Kisfaludy- kilátó
A Kisfaludy- kilátó a Badacsony hegy 437 m-es magassági pontjánál található, 18 méter magas kilátótorony. Erkélyéről a Tapolcai-medence és az azt övező hegyek látványa tárul elénk.
A torony feljárata a turista utak felöl közelíthető meg mintegy csalogatva a vándort. A három fő turistaútvonal az alábbi: a Kőkapu, a Bujdosók lépcsője és a Rózsakőtől a Hertelendy lépcsőn keresztül a kilátóig vezető út.A pihenésre vágyó, megéhezett turisták kielégítésére a kilátótoronynál tűzrakóhelyek, asztalok, padok állnak a vendégek rendelkezésére.
A pontos tájékozódáshoz az útvonalak találkozásához, keresztezéséhez iránymutató táblák kerültek kihelyezésre, majd miután ezen táblák segítségével feljutnak a kilátótorony legfelső szintjére, ott egy körpanorámás tábla elhelyezésével tájékoztatjuk a látnivalók megjelölésével a fáradt vándort, a világ egyik legszebbnek mondott tája jellegzetes látnivalóiról.

 

Tűzgyűrű tanösvény (Badacsony tanösvény)

A badacsonyi Tűzgyűrű tanösvény egy 4,6 km hosszú kört leírva a Szegedy Róza-ház feletti Rózsakő parkolóból indul. A tíz állomásból álló ösvényt végigjárva bepillantást nyerhettek a vulkánok világába, illetve megismerhetitek a Badacsony és a Balaton kialakulását. Közérthető formában tudhatjátok meg, hogy Földünk külső és belső erői miként alakították ki a mai képére a Badacsonyt, minek köszönhetjük a méltóságteljes bazaltorgonák, kőbástyák és kőzsákok születését. A túra során érdekes információkat találtok a legismertebb vulkánunkat felépítő kőzetek keletkezéséről, fajtáiról, felhasználásáról és a vulkanikus területeken elterjedt szőlőkultúráról. A tanösvény másik két „testvérével” (Szent György-hegy, Káli-medence) együtt az Interreg Dunai GeoTúra projekt keretében 2019-ben létesült, és közösen mutatják be a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság által alapított és fenntartott Bakony–Balaton UNESCO Globális Geopark különösen gazdag vulkáni örökségét.

Kontakt:
Balatoni Nemzeti Park Igazgatóság
8229 Csopak, Kossuth u. 16.
Tel.: +36-87/555-291
bfnp@bfnp.kvvm.hu
www.bfnpi.hu

 

Folly-Arborétum
Az arborétum területe 3,6 hektár, a közvetlenül kapcsolódó erdőterület 1,6 hektár. Botanikai értékei mellett tájképi, kultúrtörténeti, földtani értékei is fontosak. A Kisörsi-hegy déli oldaláról páratlanul szép kilátás nyílik az Örsi-hegyre, a Badacsony felé, az ábrahámhegyi Szent Iván-kápolnára. A Folly- arborétum területén 130 fenyőfaj, 20 lomblevelű fafaj, 20-30 örökzöld és lombhullató cserjefaj él.
Nyitva tartás:
egész évben
Tel.: +36-70/333-2569
8257 Badacsonyörs, Kápolnavölgyi út 25.
info@follyarboretum.hu
www.follyarboretum.hu