AKTUÁLIS Mit csináljak? PROGRAMOK BADACSONYI BORVIDÉK GASZTRO Szolgáltatók TÚRÁK

Badacsonyi -Badacsonytomaji látnivalók

Múzeumok, egyházi értékek, tanösvény, arborétum rövid bemutatása.

Egry József Emlékmúzeum

Egry Józsefet a Balaton festőjének is nevezik. Festményeinek, pasztelljeinek fő témája a Balaton szinte látomássá váló látványélménye, a tó változó fény- és színviszonyai. Művészete magányos jelenség, senkivel sem rokonítható. Badacsonyi átalakított és kibővített műtermes lakóházában gazdag válogatást láthatunk fő műveiből, de jelzésszerűen egész életútjával megismerkedhetünk.
Nyitva tartás:
Időszak:  május-szeptember

Infó:
Egry József Múzeum
8261 Badacsony, Egry sétány 21.
tel.: +36-87/431-044
vmk@badacsonyiprogramok.hu
www.badacsonyiprogramok.hu

Szegedy Róza -ház Irodalmi Emlékmúzeum

A méreteiben is impozáns házat és a hozzá tartozó birtokot Szegedy Róza a költő Kisfaludy Sándor feleségeként vitte a házasságba 1800-ban. A házaspár kedvelt tartózkodási helyévé vált Badacsony, élénk társasági életet éltek, Szegedy Róza ürmösbora országos hírnévre tett szert. A három részből álló épületegyüttes főépületének lakószobáiban az egykor ott élt házaspár tárgyi környezetét, valamint Kisfaludy Sándor ételútjának és munkásságának főbb állomásait mutatjuk be.
Nyitva tartás:
November 1. – Február 28.
Péntektől vasárnapig
11:00 -16:00-ig, vagy egyeztetett időpontban
Március 1. – Május 31.
Hétfő kivételével minden nap
10:00 -18:00-ig
Június 01. – Augusztus 31.
Minden nap
10:00 -19:00-ig
Szeptember 01. – Október 31.
Kedd kivételével minden nap
10:00 -18:00-ig

Infó:
Szegedy Róza-ház
8261 Badacsony, Kisfaludy Sándor utca 17.
Tel.: +36-70/382-9210 web: http://www.szegedyrozahaz.hu

Tájház Múzeum

A gyűjteménynek helyet adó fehérre meszelt, nádfedeles parasztház 1898-ban épült. Az eredeti formájában meghagyott, tatarozott épületben elhelyezett gyűjteményben található tárgyak, használati eszközök, bútorok, dokumentumok a város múltjáról az itt lakó emberek életéről, szokásairól adnak képet.
Nyitva tartás:
május-szeptember

Infó:
8258 Badacsonytomaj, Tájház udvar
tel.: +36-87/571-115
vmk@badacsonyiprogramok.hu
www.badacsonyiprogramok.hu

Templomok, kápolnák
Szent Imre Római Katolikus templom – Badacsonytomaj
Szent István király-kápolna – Badacsonytomaj
Szent Donát – kápolna- Badacsony, Római út
Szent Anna – kápolna – Badacsony
Szent Antal – kápolna – Badacsonyörs

Rózsakő
A Kisfaludy-ház felett található az a hatalmas asztalszerű bazaltkő, amit Rózsakőnek neveznek. Valamikor a régmúltban gurulhatott le a hegyoldalról. Nevét Szegedy Rózáról kapta, aki a hagyományok szerint Kisfaludy Sándorral szokott rajta üldögélni. Valószínűleg ez magyarázza a vele kapcsolatban született legendát is.
„Hogyha egy leány meg egy legény ráül a kőre, háttal a Balatonnak, egymás kezét fogva, még abban az évben egymáséi lesznek. De elég az is, ha a leány ül a kőre háttal a tónak, rágondol szerelmesére és felsóhajt. Akire gondol, annak szíve érte fog dobogni.”

II. János Pál pápa Emlékhely
A Klastrom-kút közelében a Badacsony hegy keleti oldalában található a felszentelt II. János Pál pápa Emlékhely. Az Emlékhely festménye Udvardi Erzsébet Kossuth-díjas festőművész alkotása.

Kisfaludy- kilátó
A Kisfaludy- kilátó a Badacsony hegy 437 m-es magassági pontjánál található, 18 méter magas kilátótorony. Erkélyéről a Tapolcai-medence és az azt övező hegyek látványa tárul elénk.
A torony feljárata a turista utak felöl közelíthető meg mintegy csalogatva a vándort. A három fő turistaútvonal az alábbi: a Kőkapu, a Bujdosók lépcsője és a Rózsakőtől a Hertelendy lépcsőn keresztül a kilátóig vezető út.A pihenésre vágyó, megéhezett turisták kielégítésére a kilátótoronynál tűzrakóhelyek, asztalok, padok állnak a vendégek rendelkezésére.
A pontos tájékozódáshoz az útvonalak találkozásához, keresztezéséhez iránymutató táblák kerültek kihelyezésre, majd miután ezen táblák segítségével feljutnak a kilátótorony legfelső szintjére, ott egy körpanorámás tábla elhelyezésével tájékoztatjuk a látnivalók megjelölésével a fáradt vándort, a világ egyik legszebbnek mondott tája jellegzetes látnivalóiról.

Geológiai és Botanikai Tanösvény – Badacsony

A magyar és angol ismertetőtáblákkal ellátott tanösvény a vulkáni hegyek tájhasználati módjait, természeti értékeit ismerteti. A sétaút a Kisfaludy -háztól közelíthető meg.
Utunk során tanulmányozhatjuk a bazalt formakincsét, az egykori bányafalakat. A feltáruló földtani látványosságok bemutatják számunkra az egykori földtörténeti események egy-egy pillanatát. A sétaútról kiadvány is készült.
A szabadon látogatható önmagába visszatérő tanösvény megtekintéséhez szakvezetés igényelhető. A tanösvény hossza: közel 4 km. Megközelíthető a Badacsony-hegy déli oldalán a Kisfaludy-ház felől.
Tanösvény állomásai:
Rózsakő – Kisfaludy-kilátó- Kőkapu -Kőkereszt- Klastrom kút-Bujdosók lépcsője – Tördemici kilátó

Kontakt:
Balatoni Nemzeti Park Igazgatóság
8229 Csopak, Kossuth u. 16.
Tel.: +36-87/555-291
bfnp@bfnp.kvvm.hu
www.bfnpi.hu

Folly-Arborétum
Az arborétum területe 3,6 hektár, a közvetlenül kapcsolódó erdőterület 1,6 hektár. Botanikai értékei mellett tájképi, kultúrtörténeti, földtani értékei is fontosak. A Kisörsi-hegy déli oldaláról páratlanul szép kilátás nyílik az Örsi-hegyre, a Badacsony felé, az ábrahámhegyi Szent Iván-kápolnára. A Folly- arborétum területén 130 fenyőfaj, 20 lomblevelű fafaj, 20-30 örökzöld és lombhullató cserjefaj él.
Nyitva tartás:
egész évben
Kontakt személy: Folly Réka
Tel.: +36-70/338-7377
8257 Badacsonyörs, Kápolnavölgyi út 25.
info@follyarboretum.hu
www.follyarboretum.hu