BADACSONY RÉGIÓ PROGRAMOK BADACSONYI BORVIDÉK GASZTRO Szolgáltatók Mit csináljak? TÚRÁK

Ábrahámhegy

Ábrahámhegy a Balaton egyik legkedveltebb fürdőhelye, mert egyrészt hegyei félkör alakban nyugatról és északról elzárják, védik a szelektől, másrészt egy völgykatlanban húzódik és így klímája melegebb a környezeténél.

A Balaton északi partján, a Badacsony-hegytől keletre, Révfülöp községtől 5 km-re, a 71-es út mentén található Ábrahámhegy.

A környékére vonatkozó első írott feljegyzés 1082-ből származik, melyben községünk Ábram néven szerepel. II. Endre királysága alatt királyi udvarnokok birtokolták, de kedvenc helye volt a rómaiaknak is, melyet számtalan régészeti lelet is igazol. A község életében jelentős fejlődést jelentett, amikor átadásra került a Budapest-Tapolca vasútvonal (1909) és elkészült az ábrahámhegyi vasútállomás 1925-ben.

A hegyekkel övezett festői környezet kiváló helyet ígért a csendet, nyugalmat kívánó nyaralóknak.

Ábrahámhegy területe földtani és vízrajzi különlegességekben bővelkedik, számos forrás található a településen. Ábrahámhegy földtani érdekessége a permi vörös homokkő.

Az enyhe lejtőkkel borított önálló kis tájegység kedvez a szőlőtermesztésnek is.

Az ábrahámi szőlőknek csak déli, délkeleti és délnyugati fekvése van, így a szőlőket állandó napfény éri, melynek köszönhetően kiváló borok teremnek e domboldalakon. Területünk a Badacsonyi Borvidékhez tartozik, boraink jól szerepelnek a borversenyeken. Hangulatos borospincék, őszinte vendégszeretet várja az idelátogatókat.

Az Ábrahámhegyet hajdan kettéosztó Burnót-patak, a Káli-medence kapujában, a malom-völgyben éri el a falut, és torkollik a strand szomszédságában a Balatonba. Az északi part talán legszebb és legjobb adottságú strandját hozva létre, ugyanis a Burnót-patak apró homokszemcsés hordaléka homokfövenyt alakított ki a strand területén.

A domboldalakról csodálatos kilátás nyílik a révfülöpi hegy hullámos gerincére, mely a pálkövei öbölben tükröződik. Innen nézve gyönyörködhetünk a boglári és a fonyódi hegyek vulkáni maradványaiban is, de látható a Badacsony egész, tájat uraló tömbje, a Gulács és a Tóti-hegy kúpjai. A 2002. évtől már a Bökk-hegy tetején lévő szépkilátóról is megcsodálható e csodálatos körpanoráma.

Teniszpálya, sportpálya, minigolfpálya, könyvtár, élelmiszerboltok, éttermek, borozók, szobakiadók, panziók, utazási irodák, fodrász várja az ide érkezőket.

A Kulturális Centrum négy állandó kiállítása (helytörténeti kiállítás, Csörgey kiállítás, Bernáth Aurél kiállítás és a helyi művészek kiállítása), valamint a Bernáth Aurél Galéria várja a kultúra iránt érdeklődő látogatókat.

Bővebb információ: www.abrahamhegy.hu