AKTUÁLIS Mit csináljak? PROGRAMOK BADACSONYI BORVIDÉK GASZTRO Szolgáltatók TÚRÁK

Tanösvények a Badacsony Regióban

Badacsonyba is beköszöntött a kikelet. A természet újjászületik, rügyeznek a fák, napról napra melegszik az idő. A tavasz, a kiránduláshoz való kedvet is egyre jobban előcsalogatja. Ezért ajánlunk néhány jó kiránduló helyet. Ismerjétek meg, fedezzétek fel tanösvényeinket tavasszal is!

Vegyétek fel a túracipőiteket és induljatok útnak.
Járjátok körbe és fedezzétek fel a Badacsony Régió tanösvényeit.

 

Tanösvény ajánlónk:

 

BADACSONY – TŰZGYŰRŰ TANÖSVÉNY
(korábban Geológiai és Botanikai Tanösvény)

 

A badacsonyi Tűzgyűrű tanösvény egy 4,6 km hosszú kört leírva a Szegedy Róza-ház feletti Rózsakő parkolóból indul. A tíz állomásból álló ösvényt végigjárva bepillantást nyerhettek a vulkánok világába, illetve megismerhetitek a Badacsony és a Balaton kialakulását. Közérthető formában tudhatjátok meg, hogy Földünk külső és belső erői miként alakították ki a mai képére a Badacsonyt, minek köszönhetjük a méltóságteljes bazaltorgonák, kőbástyák és kőzsákok születését. A túra során érdekes információkat találtok a legismertebb vulkánunkat felépítő kőzetek keletkezéséről, fajtáiról, felhasználásáról és a vulkanikus területeken elterjedt szőlőkultúráról. A tanösvény másik két „testvérével” (Szent György-hegy, Káli-medence) együtt az Interreg Dunai GeoTúra projekt keretében 2019-ben létesült, és közösen mutatják be a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság által alapított és fenntartott Bakony–Balaton UNESCO Globális Geopark különösen gazdag vulkáni örökségét.

 

 

SZIGLIGET – KAMON- KŐ TANÖSVÉNY

Az ösvény a szigligeti templomtól indul, majd ugyanoda visszaérkezik a kék T jelzést követve. Nevét egy vulkanikus eredetű sziklavonulatról kapta. A Balaton-part legszebb településének természeti és környezeti értékeit ismerhetitek  meg. Végigvezet a falu hangulatos utcáin, bemutatva a népi építészet, a hagyományos szőlő- és nádgazdálkodás történetét. Megtekinthettek egy Árpád-kori templomot, az erdőbe érve pedig olvashattok a Balaton kialakulásáról, a terület növény- és állatvilágáról, geológiai múltjáról.
A tanösvény 6 km hosszú.

 

 

SZENT GYÖRGY-HEGY –  BAZALTORGONÁK TANÖSVÉNY

A volt raposkai bányaudvarból indul a 4 km hosszú, 7 állomásból álló tanösvény. Az első ismertető tábla a Szent György-hegy földtörténetét mutatja be, majd a növényvilág és a „jégbarlang” állomásai után, a hegy legismertebb és legérdekesebb látnivalójánál, a bazaltorgonáknál vezet fel az út a 414 méteres csúcsig. A hegytetőn egy újabb tájékoztató segítségével azonosíthatjátok az elétek táruló csodálatos panorámát. A közel 2 óra alatt bejárható körút a terület védett állatvilágának megismertetésével végződik. A sétaút jelképéül szolgál a hegyen is élő, védettséget élvező fűrészlábú szöcske, mely minden állomásnál megjelenik az adott témához alkalmazkodva.

 

 

KÉKKÚT – THEODORA TANÖSVÉNY

A Tanösvény a Káli-medence szívében a kékkúti forrásától indul, majd a Sásdi patak mentén a Kornyi-tó irányában halad. A tavat északi irányból megkerülve a kővágóörsi Mosóház-forrás érintésével tér vissza Kékkútra.

 

 

Egész éves túraajánlatainkat itt találod!

 

 

TÚRAÖLTÖZET, TÚRACIPŐ VISELETE MINDEN TANÖSVÉNY BEJÁRÁSAKOR AJÁNLOTT!