AKTUÁLIS Mit csináljak? PROGRAMOK BADACSONYI BORVIDÉK GASZTRO Szolgáltatók TÚRÁK

Őszi-téli élménytúrák a Badacsony Régióban

Túráink a hatályos kormányrendelet alapján meghozott intézkedések miatt elmaradnak november 11 és december 11 között! Megértésüket köszönjük!

Szakvezetéses túráink során felfedezheted többek között a Szent György-hegy sárkányának titkát,
meglesheted a Balaton legkülönlegesebb, trópusi pillangóra hasonlító
madárfaját Badacsonyban, rácsodálkozhatsz a természet lenyűgöző őszi színeire,  részt vehetsz egy izgalmas esti holdfénytúrán és
ha mindez nem lenne elég, még a Csobánc hegytetőjét is beveheted.

A szombati túrákon való részvétel regisztrációhoz kötött, szándékotokat irodánk
e-mail címre- badacsonytomaj@tourinform.hu – küldött levélben
tudjátok jelezni.
A részvételi díj 6 év alatt ingyenes, 14 éves korig 500,
felnőtteknek pedig 1000 forint.

A pontos dátumok és túraleírások:

TÚRA A KOPASZ-HEGYEN – SZEPTEMBER 26.
A Kopasz-hegy sok újdonságot tartogat akár a helyiek számára is. A Kopasz-hegy a Káli-medence kevésbé frekventált turistacélpontjai közé tartozik, de aki már jól ismeri a Badacsonyt, vagy a Szent György- hegyet, azoknak sok újat mutathat ez a hegy. Túránk során megismerkedünk egy másik különleges vulkáni képződménnyel. Miért különleges? Kialakulása, élővilága és az éghajlata miatt. Deríts rá fényt szakvezetéses túránkon!
Gyülekező: 9:45 órától;
Mindszentkálla templom előtti tér
indulás: 10:00 óra
Útvonal:
Mindszentkálla templom – tető – Mindszentkálla templom
időtartam: 3 óra
szintemelkedés: 140 m
táv: 2.5 km

 

HOLDFÉNYTÚRA A BADACSONYON- OKTÓBER 3.
Egy őszi holdfénytúrát kínálunk október elejére. A szezonnak ugyan vége, de Badacsony ilyenkor ősszel mutatja meg valóját. Őszi esti túra a Badacsony tetején. Őszi színek, illatok a természetben.
A szakvezetéses túra során megismerkedünk a hegy minden titkával, közben macskabaglyok félelmetes hangja töri meg a csillagfényes est csendjét. A Kisfaludy-kilátóból páratlan látvány tárul szemünk elé: a Hold ezüsthidat feszít ki a Balaton víztükrére, másik irányban pedig a Káli-medence falvainak gyöngyfüzérszerűen fénylő csodáiban gyönyörködhetünk.
Gyülekező: 16:45 órától; Szegedy Róza Ház Irodalmi és Bormúzeum, Badacsony, Kisfaludy út 17.
Indulás: 17:00 óra

Útvonal: Szegedy Róza-ház – Rózsakő – Hertelendy-emlék – Kisfaludy-kilátó
időtartam
: 2.5-3 óra
Szintemelkedés: 250 m
Táv: 4 km


ŐSZI VARÁZSLAT SZIGLIGETEN – OKTÓBER 10.
Kamon-kő túrára invitálunk minden aktív pihenésre vágyót! Mit jelent a Kamon? Mi Szigliget nevének eredete? Mivel foglalkoztak a régi szigligetiek? Szigliget történetével, életével és a környék természeti értékeivel ismerkedhet meg az, aki velünk tart ezen a hangulatos túrán.
Gyülekező: 8:45 órától; Tourinform parkoló, Szigliget, Kossuth u. 17.
indulás: 10:00 óra

Útvonal: Tourinform Iroda – Ófalu – Avasi-templom – homokbánya – Kamon-kő kilátóhely – Szigliget központ
Időtartam
: 4 óra
Szintemelkedés: 200 m
Táv: 9-10 km

 

HAJNALMADÁR TÚRA A BADACSONYON- OKTÓBER 17.
Túrázni támadt kedved? Felkutatnál egy különleges fajt? Akkor itt a helyed! Láttál már trópusi pillangót? Ha nem, akkor gyere velünk, a mai túránk fő attrakciója a hajnalmadár megfigyelése, mely repüléskor pontosan a trópusokon élő pillangókra emlékeztet! Pazar látványban lesz részed!
Gyülekező: 9.45 óra; Badacsonytomaj, Korkováni parkoló (Badacsony-hegy északi oldalán, Köbölkúthegynél lévő parkoló; (Google  map: Köbölkút/Korkován)
Indulás: 10:00 óra
Útvonal:
Badacsonytomaj Korkováni parkoló – bányák
Időtartam
: 3 óra
Szintemelkedés: 50 m
Táv:  2 km

 

CSODÁS SZENT GYÖRGY- HEGY – OKTÓBER 24.
Sárkányok, Szent György, ásványos borok, vulkán. Ezek hol jönnek össze? Hát a Szent György-hegyen!A túránk során megismerkedünk e csodás hegy kialakulásával, gazdag élő-és élettelen természeti értékeivel, kultúrtörténetével. A hegy sárkányának históriája sem marad titokban. A szőlő-és borkultúra, illetve ezek néprajzi vonatkozásai is terítékre kerülnek a túra során, melynek végén megérkezünk a hegy barokk építészeti emlékeihez.
Gyülekező: 9:45 órától; Kisapáti temető melletti parkoló
Indulás: 10:00 óra
Útvonal
: Kisapáti temető – Szent Kereszt-kápolna – Turistaház – „Jégbarlang” – orgonák – tető – Oroszlánfejű-kút – Tarányi-ház – Lengyel-kápolna – Csepegő-forrás
Időtartam: 4 óra
Szintemelkedés: 300 m
Táv: 8-9 km


HOLDFÉNYTÚRA A CSOBÁNCON – OKTÓBER 31.
Elképesztő kilátásra számíthat az, aki egy különleges esti túrán szeretné bevenni a Csobánc hegytetőjét! Gyönyörű alkonyi-esti túra a várral koronázott Csobánc hegyen.  A romok között romantikus holdfénytúra vár ránk. A tetőről pazar kilátás nyílik a környező vidékre, így a Badacsonyra és a többi vulkánra, a Balatonra. Távolból még Fonyód fényeit is látni fogjuk. Közben megismerkedünk a hegy élő-és élettelen természeti értékeivel és a vár históriájával.
Gyülekező: 15:00 órától; Gyulakeszi – Várparkoló;
Indulás: 15:15 óra

Útvonal: Gyulakeszi – Rossz-templom  – Csobánc vára
Időtartam
: 3 óra
Szintemelkedés: 300 m
Táv:  5 km

 

HAJNALMADÁR TÚRA A BADACSONYON- NOVEMBER 7.
Egy különleges, szemet gyönyörködtető túrával szolgálunk november első szombatján!Láttál már trópusi pillangót? Ha nem, akkor gyere velünk, a mai túránk fő attrakciója a hajnalmadár megfigyelése, mely repüléskor pontosan a trópusokon élő pillangókra emlékeztet! Pazar látványban lesz részed!
Gyülekező: 9.45 óra; Badacsonytomaj, Korkováni parkoló (Badacsony-hegy északi oldalán, Köbölkúthegynél lévő parkoló; (Google  map: Köbölkút/Korkován)
Indulás: 10:00 óra
Útvonal:
Badacsonytomaj Korkováni parkoló – bányák
Időtartam
: 3 óra
Szintemelkedés: 50 m
Táv:  2 km

 

ELMARAD! A MAGYAR FUJIAMA, A GULÁCS-HEGY MEGHÓDÍTÁSA- NOVEMBER 14.
Egy csúcsos, vadregényes vulkán várja meghódítóit szombat délelőtti túránkon!A Gulács különös vulkáni képződmény. Kialakulása eltér a Badacsonyétól. Hogy alakult ki? Milyen értékei vannak a hegynek? Erről és még sok minden másról is szó lesz szakvezetéses túránk során.
Gyülekező: 9:45 órától; Gulács, Lovarda (a templom melletti utca vége)
Indulás: 10:00 óra

Útvonal: Lovarda (Templom melletti utca vége) – Sér-kút – bánya – orgonák – tető
Időtartam
: 3 óra
Szintemelkedés:270 m
Táv: 4 km

 

ELAMARAD! HOLDFÉNYTÚRA A BADACSONYON – NOVEMBER 28.
Este, elemlámpák, érdekes történetek, gyönyörű fények. Ez vár ezen a holdfénytúrán! Különleges alkonyi, esti túra a Badacsony tetején. A szakvezetéses túra során megismerkedünk a hegy minden titkával, közben macskabaglyok félelmetes hangja töri meg a csillagfényes est csendjét. A Kisfaludy-kilátóból páratlan látvány tárul szemünk elé: a Hold ezüsthidat feszít ki a Balaton víztükrére, másik irányban pedig a Káli-medence falvainak gyöngyfüzérszerűen fénylő csodáiban gyönyörködhetünk.
Gyülekező: 14:45 órától; Szegedy Róza Ház Irodalmi és Bormúzeum, Badacsony, Kisfaludy út 17.
Indulás: 15:00 óra

Útvonal: Szegedy Róza-ház – Rózsakő – Hertelendy-emlék – Kisfaludy-kilátó
időtartam
: 2.5-3 óra
Szintemelkedés: 250 m
Táv: 4 km

 

ELAMARAD! TELESZKÓPOS MADÁRMEGFIGYELÉS A BALATONON – DECEMBER 5.
A téli Balaton sok madártani érdekességet tartogat. Ilyenkor már láthatóak a tavon azok a fajok, melyek csak késő ősszel érkeznek ide és pár hónapot itt töltenek télen. Ezekre a fajokra „vadászunk” megfigyelő utunk során.
indulás: 09:00 óra (autó szükséges) – Kérünk minden túrázót, hogy indulás előtt 10 perccel érkezzen a helyszínre!útvonal: Badacsonytomaj strand – Badacsony móló – Szigliget móló – Balatonederics Nádasmező és strand
időtartam: 3-4 óra
szintemelkedés: –
táv: 20 km

 

VÁRHATÓAN MEGTARTÁSRA KERÜL: ÓÉVBÚCSÚZTATÓ KÖRTÚRA A BADACSONYON- DECEMBER 31.
Vidám, óévbúcsúztató körtúra a Badacsonyon. Körbejárva a hegyet megismerkedünk minden olyan információval, melyet Badacsonyról tudni érdemes! Az év utolsó napja jó társaságot, jó levegőt, gyönyörű kilátást ígér túránkon! Jelentkezz és hozd el szeretteidet!
indulás: 10:00 óra, Szegedy Róza Ház Irodalmi és Bormúzeum (Badacsony, Kisfaludy út 17.) – Kérünk minden túrázót, hogy indulás előtt 10 perccel érkezzen a helyszínre!
útvonal: Szegedy Róza-ház – Rózsakő – Rodostó turistaház – bányák – Rózsakő
időtartam: 3.5 óra
szintemelkedés: 50 m
táv: 6 km