AKTUÁLIS Mit csináljak? PROGRAMOK BADACSONYI BORVIDÉK GASZTRO Szolgáltatók TÚRÁK BORTÚRÁK

Szakmai nap a 116 éves Folly Arborétumban

Csodálatos, őszi napon vehettünk részt egy study tour-on a Folly Arborétum és Borászatban!

 

2021. október 19-én, kedden a Tourinform Badacsony dolgozói szakmai tanulmányi úton vettek részt, ahol a házigazda a badacsonyörsi Folly Arborétum és Borászat negyedikgenerációs tulajdonosa, Dr. Folly Réka volt. A kert gondozását 2010-ben vette át Réka, aki a budapesti fogorvosi állását hagyta hátra és családjával együtt visszaköltözött szülőhelyére. Az évtizedes töretlen munkának hamar meg is lett a gyümölcse: Réka ma a Magyar Arborétumok és Botanikus Kertek Szövetségének elnökségi tagja (legutóbb Lisszabonban tartott előadást az “I. Nemzetközi történelmi botanikus kertek” című kongresszuson, ahol a magánkertek turizmusban betöltött szerepét mutatta be).

 

Délelőtt 11 órakor a helyszínre érkezve lenyűgöző atmoszféra és csodálatos balatoni panoráma várta a sajtó munkatársait és a jelenlévőket. Folly Réka a megérkezést követően először ismertette a nap forgatókönyvét, majd kezdetét vette a komplex vezetett kertlátogatás, melynek keretén belül bejárásra kerültek a park legszebb és legújabb részei, sőt szó esett a még készülőben lévő attrakciókról is.

 

A Folly Arborétum és Borászat a folyamatos fejlesztéseknek és a négy nemzedék kitartó munkájának, gondoskodásának köszönhetően ismert és elismert turisztikai attrakcióvá vált, mely európai szinten is az élvonalhoz tartozik. Dr. Folly Gyula, pécsi orvos, 1905-ben telepítette az első fákat, mely mondhatni a kert megálmodásának első mérföldköve volt: nem sokan hittek akkoriban abban, hogy az odatervezett ritkaságok elviselik a téli és nyári aszályok megpróbáltatásait. Azonban a Balaton parti extra klimatikus adottságok Folly Gyula elgondolását támasztották alá, hiszen a telepített növények rendkívül jól érezték magunkat a kertben. Nem sokkal később már Kalifornia és a mediterrán Dél ritkaságaival ékeskedett az arborétum. A megálmodott kertet a családi összefogás és az új generációk dédelgették tovább és mára talán a Kárpát-medence egyetlen olyan arborétuma, melyet az alapítás után is az alapító család művel és fejleszt tovább.

 

Az arborétum indulásakor a meglévő alig fél hektárnyi terület mára öthektáros területté vált, melyben több világtáj fenyői tekinthetők meg : ciprusok, cédrusok és borókák. A kertlátogatás során bemutatásra kerültek a hatalmas óriástobozú fenyők tobozkezdeményei is, melyeket két-három évente, a látogatókkal együtt szüretelnek az arborétum munkatársai. Számszerűen több mint 400 fenyőfajtát és 200 lombos fa-,illetve cserjefélét rejt a páratlan kert. További érdekesség, hogy a telepített növények mellett ösvények és lépcsők vezetnek át a természetes erdőbe, ahol egy óriástoboz alakú, fa szerkezetű kilátóból megcsodálhatják a látogatók a tanúhegyeket nyugatra, a túlpartot és a szomszédos Badacsonyt is. Minden fáradságot megér a kilátó nyújtotta látvány.

 

A kellemes tempójú séta közben szó esett az elkészült és kibővült grillteraszról, a nyáron átadott Panoráma terasz kávézóról, illetve az augusztusban megnyílt saját cukrászműhelyről is. A saját készítésű sütemények mellé Folly borokat, szörpöket vagy teákat lehet kóstolni. A szőlőtermesztés mintegy 7 hektáron folyik, a vezető szőlőfajtáknak (szürkebarát, ottonel muskotály, kéknyelű, rajnai rizling, budai zöld, olaszrizling) a Kisörsi-hegy biztosít megfelelő termőterületet. A Folly borok egymás után nyerik az elismeréseket: 2021. május végén a Mozdulj Balaton Borversenyen aranyérmes lett a Folly Boróka Rozé; a Buboréka Rozé, Boróka, Olaszrizling, Budai Zöld, Kéknyelű, Muscat ottonel borok a Balaton-felvidéki Nemzeti Park védjegyével rendelkeznek.

 

A borok elismerésén kívül a legnagyobb elismerést azonban a látogatók visszajelzése jelentette: 2020-ban a COVID-19 vírusjárvány miatt kialakult hosszas bezárások ellenére majdnem kétszer annyian voltak kíváncsiak a Follyra, mint az azt megelőző évben. A regisztrált látogatók száma évről évre nő, tavaly közel nyolcvanezren tekintették meg az arborétum kincseit. Idén a látogatók száma várhatóan eléri a 100.000 főt.

 

Folly Réka a szakmai program során bemutatta a következő félévben kialakítandó interaktív, családi- és kerttörténeti kiállítást, melyet az egykori pincéből szeretnének átalakítani. A hamarosan megnyíló interaktív kiállítótermet is megtekinthették a részt vevők, ahol levetítésre került pár részlet egy útvonalválasztós filmből, amiben a családtagok, közeli barátok és szakemberek is láthatók voltak. A létrehozandó turisztikai szolgáltatások és attrakcióelemek listája a kiállítással nem véges: a pincéből kertmozi-chill terasz és szabadtéri színház is nyílik majd, továbbá több, a vendégek komfortérzetét növelő fejlesztés is meg fog valósulni, mint például a burkolat javítás; ülőpadok, bútorok, függőágyak elhelyezése; új, tematikus és babakocsival is bejárható sétautak kialakítása; elektromos kerékpár-, és autótöltő; valamit információs táblák kihelyezése. Várhatóan 2022. április 30-án már megcsodálhatják a látogatók a Kisfaludy 2030 turisztikai attrakciófejlesztései pályázat keretében megvalósult fejlesztéseket.

 

Ezúton köszönjük a Tourinform Badacsony dolgozói nevében, hogy egy csodálatos napot tölthettünk a Folly Arborétum és Borászatban, és külön köszönet illeti Dr. Folly Rékát, aki remek házigazdája volt a napnak!

 

További infók, programajánlatok a www.folly.hu honlapon!