BADACSONY RÉGIÓ PROGRAMOK BADACSONYI BORVIDÉK GASZTRO Szolgáltatók Mit csináljak? TÚRÁK

Nyitott Balaton Ősszel!

ŐSSZEL is BALATON, mert kellemesen melenget az őszi napsütés, végre lehet nagyokat túrázni, kerékpározni, kirándulni, jókat enni-inni – egyszóval úgy igazán megismerni a Balaton régiót.

Az ősz beköszönte nem azt jelenti, hogy el kell felejtenünk a Balatont a következő nyárig, sőt, most lehet igazán megismerni és felfedezni, hiszen rengeteg olyan érdekességet találhatunk, láthatunk amit máskor nem.  Ezt igyekszik megmutatni az Őszi Nyitott Balaton programsorozat is, melyhez Badacsony is csatlakozott.
A Nyitott Balaton őszi akció középpontjában a balatoni borok, helyi ételek és az aktív programok állnak. Lesznek kerékpáros és gyalogtúrák, szüreti forgatag és mulatságok, kulturális programok, nyitva tartó pincék és vendéglátóhelyek, szálláshelyeken kedvezményes ajánlatok.

Összegyűjtöttük, hogy az őszi Nyitott Balaton időszakában 2019. szeptember 6. és november 11. között mivel lehet elütni az időt a Badacsony Régióban. Tessék válogatni!

 

SZAKVEZETÉSES, VEZETETT TÚRÁK  ősszel is!
Ősszel létfontosságú Badacsonyban túrázni, igazi „paradicsom” a bakancsosoknak.  Az őszi élménytúrákon profi szakvezető segítségével fedezhetik fel a Badacsony környékének változatos hegyeit, gazdag földtani örökségét, állat- és növényvilágát, történelmi és kultúrtörténeti értékeit.

Őszi élménytúrák a Badacsony Régióban:
Szeptember 7.: SZEGEDY RÓZA NYOMÁBAN
Szeptember 14.: HOLDFÉNYTÚRA a Badacsonyon
Szeptember 21.: A SZUNNYADÓ VULKÁN TITKAI
Szeptember 28.: SZIGLIGETI ÉRTÉKEK
Október 5.: TÚRA A TÖRDEMICI SZIKLÁK ALATT
Október 12.: HOLDFÉNYTÚRA A BADACSONYON
Október 19.: HAJNALMADÁR-TÚRA A BADACSONYON
November 2.: TÚRA A SZENT GYÖRGY-HEGYEN
November 9.:HOLDFÉNYTÚRA A BADACSONYON

A gyalogtúrákra előzetes bejelentkezés szükséges a Tourinform irodában: Tel.: 06 87 531 013, badacsonytomaj@tourinform.hu
Bővebb információ: www.badacsony.com/turak
Facebook esemény: Gyalogtúrák a Badacsony Régióban 2019.

 

PROGRAMOK a Badacsony Régióban ősszel:

 

BADACSONYI SZÜRET- SZEPTEMBER 6-8.
Helyszín:. Badacsonytomaj, Badacsony

A szeptemberi szüreti mulatságok egyik kiemelkedő őszi programja a Badacsonyi Borvidék ünnepe, a Badacsonyi Szüret, melynek középpontjában a szüreti felvonulás áll, az ország leghosszabb szüreti menete; 5 km hosszúságú.  A felvonulás a 71-es sz. főút Badacsonytomaj és Badacsony közötti szakaszán halad végig, néptánc együttesek, legionáriusok, magyarországi borrendek, kopjások, huszárok és zászlóforgatók, tűzzsonglőrök, lovas fogatok, fúvószenekarok alkotják a színes forgatagot. A szüreti hétvégén kulturális programokkal, badacsonyi borászok kitűnő boraival, szabadtéri élő koncertekkel is várják a látogatókat.
Infó: Badacsonytomaj Város Önkormányzat Kulturális Intézménye
Tel.: +36-87/571-115; Email: vmk@badacsonyiprogramok.hu ; Web: www.badacsony.com

 

MURCIFESZTIVÁL – SZEPTEMBER 20-22.
Helyszín: Ábrahámhegy,  Községi Strand, Művelődési Ház
Az ábrahámhegyi szüreti mulatságon lesz vígasság, sokadalom, dínomdánom ünnep, hiszen a szorgos gazdák leszüreteltek! Vár mindenkit a szüreti! A felvonulás a strandról indul  13.00 órakor. Útvonal: Sziget utca – vasúti átjáró – Iskola utca – focipálya – Patak utca – Önkormányzat Művelődési Ház útvonalon. A megállókban fergeteges tánccal, és szüreti nótákkal szórakoztatjuk a közönséget.
Infó: Ábrahámhegy Község Önkormányzata

hivatal@abrahamhegy.hu

 

SZÜRETI VIGADALOM SZIGLIGETEN – SZEPTEMBER 28.
Helyszín: Szigliget utcái
A hagyományos szüreti felvonulás délután az Ófaluból indul, ahol a falu utcáin végighaladva ünneplik a bort és a szőlőt.
Infó:Tourinform Szigliget
tel.: 06-70/371-5346 E-mail: szigliget@tourinform.hu web: www.szigliget.hu


RIZLING VAKÁCIÓ – OKTÓBER 5-6. – A Bortriatlon harmadik állomása
Helyszín: Badacsonyi Borvidék pincéi
Bortriatlon III. állomása! Olaszrizling kóstoló minden résztvevő pincében, sok-sok különleges borral, nyereményjátékkal és egyéb meglepetésekkel. Vegyél részt a Bortriatlon felfedezőúton és gyűjts össze minél több pecsétet az értékes nyereményekért! A pincékben az egész hétvége a tiéd, hogy borral és élményekkel gazdagodj.
Infó: Badacsonyi Céh Turisztikai Egyesület – Tourinform iroda
Tel.: +36-87-531-013; Email: badacsonytomaj@tourinform.hu ; web: www.badacsony.com


SÜLLŐFESZTIVÁL – OKTÓBER 19-20.
Helyszín: Szigliget strand
Szigligeten minden évben megünneplik a süllőt, a Balaton ikonikus halát. Lesz kézműves kirakodóvásár, zenés műsorok jobbnál jobb ételek és finom borok.
Infó: www.sullofesztival.hu

 

MÁRTON-NAPI VIGASSÁG és tökfaragó verseny – NOVEMBER 9.
Helyszín: Badacsonytomaj, Hősök tere

A badacsonyi boros gazdák jóvoltából készült, Márton-napi újborral megtöltött boros hordót csapra veri a Badacsonyi Hegyközség elnöke, az egybegyűltek megkóstolják az újbort, hozzá jófajta házi libazsíros kenyeret, pogácsát kínálnak a szervezők. A gyermekek tökfaragó versenyen vehetnek részt és a FANYŰVŐ JÁTÉKPARK ügyességi játékait is kipróbálhatják. A jó hangulatot utcabál és tombola is fokozza.

Infó: Badacsonyi Céh Turisztikai Egyesület – Tourinform iroda
Tel.: +36-87-531-013; Email: badacsonytomaj@tourinform.hu ; web: www.badacsony.com

 

8 KIHAGYHATATLAN ÉLMÉNY  a BADACSONY RÉGIÓBAN:

FOLLY ARBORÉTUM és BORÁSZAT

A természet szerelmeseinek mindenképpen fel kell írni a bakancslistájukra a badacsonyörsi Folly Arborétumot, ahol gyönyörű cédrusokat és ciprusokat csodálhatnak meg, ez egy igazi „fenyőmúzeum”, káprázatos balatoni panorámával. Sőt, az arborétumi séta előtt vagy után a Folly borokat is érdemes megkóstolni.

 

SZEGEDY RÓZA HÁZ IRODALMI ÉS BORMÚZEUM

A kultúra szerelmeseit nyitott kapuval várja Badacsony ikonikus épülete, ahol tökéletes esszenciáját kapják a bornak, a költészetnek és a szerelemnek. A ház ideális kiindulópontja a hegyre vezető gyalogos túráknak is.

www.szegedyrozahaz.hu

 

TANÚHEGY TÚRÁK
Ha ősz, akkor túrázás! Elő a túracipővel és irány a tanúhegyek! Miután megmásztuk a Balaton legmagasabb tanúhegyét, a Badacsonyt (438 m), könnyen átruccanhatunk a Szent György-hegyre (415 m) , a Csobáncra (376 m), a Gulácsra (393 m) vagy akár Tóti-hegyre (346 m)  is, melyek az egykor itt tomboló tűzhányók világának igazi és hiteles krónikásai.

A Badacsony tetején a Kisfaludy-kilátót és a Ranolder keresztet mindenképpen érdemes megkeresni, de ha lelki feltöltődésre vágyunk, akkor a II. János Pál pápa Emlékhely kihagyhatatlan. A Szent György-hegyen bazaltorgonák és barlangok is várnak. A Gulács igazi kihívás, hiszen az egyik legcsúcsosabb, ahová a feljutást nehezíti a meredek és köves terep. A Tóti-hegy ugyan alacsonyabb, de a vége elég meredek, kárpótlásként viszont szenzációs kilátást kapunk. A fárasztó, de élményekkel teli túrázás után frissítőként pedig egy pár pohár bor javasolt.

 

BADACSONYI KÖRUTAZÁS HEGYI TAXIVAL

A kalandorok egy izgalmas hegyi körutazáson megcsodálhatják az őszi színeket, a bazaltorgonákat,  a csodálatos balatoni panorámát.

Érdekesség: A hegyi taxik több mint 50 éve üzemelnek Badacsonyban, 2016-ban megújult a gépparkjuk, új UAZ Hunter gépjárművek kerültek forgalomba, egyenesen Oroszországból.

Az új UAZ Hunternél ugyan a klasszikus katonai stílus megmaradt, de korszerűbb a kivitelezés. A gépjárművek kiválóan üzemelnek a hegyi utakon is, hiszen ennél a típusnál a terep nem akadály.

 

ÖKOTURISZTIKAI LÁTOGATÓKÖZPONT

Badacsonylábdihegyen az Ökoturisztikai központban megismerheted Badacsony környé­kének élővilágát, geológiáját és kultúrtörténetét is interaktív tárlatvezetéssel.

Szakvezetett hegyi túrákon, és pontkereső GPS túrákon is részt vehetsz. Gyerekeknek havonta kézműves foglalkozást tartanak, illetve évszak­hoz, ünnepkörhöz kapcsolódó programot is szerveznek.

www.olk.badacsonylabdihegy.hu

 

SALFÖLDI MAJOR
A major egy működő gazdaság életét mutatja be, ahol magyar háziállat fajták, állatsimogató, fűszer-és gyógynövénykert, mezőgazdasági eszköz kiállítás,  lovaglás és lovaskocsikázás vár mindenkit.

 

KÁPTALANTÓTI LILIOMKERT PIAC
A vasárnaponként nyitva tartó piacon régiségek, szappanok, krémek, ruhák, sajtok, zöldségek, borok, kenyerek, mangalicatermékek, virágok, gyógynövények, kézműves termékek kavalkádja található. A piacozás itt nem egy félórás program, érdemes rászánni egy egész délelőttöt,ha át akarják érezni a hely hangulatát és a tóti életérzést.

 

 

 További programok, nyitva tartó vendéglátóhelyek, szállások a www.nyitottbalaton.hu oldalon.