Minden, amit tudni kell a vendéglátós NTAK regisztrációról!

2023. július 1-től a vendéglátó üzleteknek vendéglátószoftver segítségével kell rögzíteniük a napi forgalom során keletkező forgalmi adatokat. Összegyűjtöttük a fontosabb tudnivalókat!

 

Kinek kötelező a regisztráció és az adatszolgáltatás?
Minden működési engedéllyel és online pénztárgéppel rendelkező vendéglátóegységnek kötelező regisztrálnia 2023. július 1-ig. Ettől a dátumtól pedig minden vendéglátóegység számára kötelezővé válik az adatszolgáltatás az NTAK rendszerében.

 

Ide tartoznak az éttermek, cukrászdák, büfék, kávézók, italüzletek, bárok, zenés-táncos szórakozóhelyek, gyorséttermek és alkalmi vendéglátóhelyek.

 

Hogyan történik az adatrögzítés?
Az adatrögzítés történhet laptopon, tableten vagy akár mobil telefonon is. A rögzítésre rendelkezésre áll az ingyenes VENDÉGEM szoftver is de fizetős szoftverek is használhatóak. A hitelesített szoftverek listája ide kattintva elérhető.

 

Milyen gyakran kell adatot szolgáltatni?
Minden nap kötelesek a vendéglátóegységek napi forgalmukat rögzíteni. Egy nap többször is készíthető napi zárás, amely segíti pl. a műszakváltások kezelését is.

 

Milyen adatokat kell szolgáltatni?
Valósidejű adatszolgáltatás történik, amelyen belül a rendelt tételek, a fizetett összegek, és a fizetési módok összegzése történik meg az NTAK rendszerében. Az NTAK-ba beküldött adatok anonim módon kerülnek továbbításra a Magyar Turisztikai Ügynökség számára, akik a turisztikailag releváns információkat használják fel kampányaik során.

 

Mi történik a szolgáltatott adatokkal?
A beérkezett adatok a turizmus stratégiai tervezésében fontos szerepet fognak játszani. A statisztikák és trendek figyelésével célzott marketing- és reklámstratégiák kidolgozását segítik elő az adatok országos és desztinációs tekintetben is. Az adatküldők részére az üzleti folyamatok megtervezésében is segítséget nyújt a szoftver.

 

Regisztráció előtt érdemes ellenőrizni!
A vendéglátó üzlet nyilvántartásba vételi dokumentuma („működési engedélye”) a kereskedelmi tevékenységek végzésének feltételeiről szóló 210/2009. (IX. 29.) Korm. rendelet szerinti 11 vendéglátó üzlet kategória valamelyikére szól: étterem; cukrászda; büfé; kávézó, alkoholmentes italokra specializálódott vendéglátóhely; italüzlet, bár; zenés, táncos szórakozóhely; gyorsétterem és alkalmi vendéglátóhely.

 

Hogyan lehet regisztrálni?
A regisztráció gyors és egyszerű, pár lépésből áll csak:

1. belépés ügyfélkapuval az ntak.hu felületén,

2. adószám és alapadatok megadása,

3. szolgáltatási hely megadása (működési hely),

4. ágazatmegadás,

5. vendéglátó üzlet regisztrációja,

6. szoftverválasztás.

 

Mire van szükség regisztrációhoz?

– A tevékenységet végző jogi személy adószámára;

– A tevékenységet végző jogi személy székhelyének és levelezési címének adataira;

– A regisztrációt végző személy − aki a tevékenységet végző jogi személy törvényes képviselője − ügyfélkapus belépési adataira (felhasználónév, jelszó)

– Szükség esetén meghatalmazásra (a meghatalmazást igazoló dokumentációt csak a regisztrációkor van lehetőség feltölteni, hiánypótlásra nincs lehetőség!)

 

Kezdeti beállítások
A kezdeti beállítások elvégzése nélkül nem használható a szoftver. Ezt egy felugró ablak is fogja jelezni a regisztrációt követően.
Itt meg kell adni:

– az üzletmeneti beállításokat: általános beállítások, asztalkezelés, nyomtatási beállítások,

– termékek rögzítése, felvitele,

– felhasználók hozzáadása (nem kötelező, de több felhasználót is hozzáadhatunk a rendszerhez, a felhasználók státusza a későbbiekben is szabadon szerkeszthető).

 

Értékesítés
Az értékesítés az NTAK rendszerében a napnyitás funkció megnyitásával lehetséges. Itt szükséges megadni a nyitó pénzkészletet. Ezután a korábban megadott beállítások alapján megjelenik az asztalkezelő felület és indulhat is az értékesítés.

 

A nap végén (vagy akár nap közben több alkalommal is) a napzárás funkcióval kell zárni a rendszert. A zárvatartás beküldésekor meg kell adni az adott intervallumot, amit le szeretnénk zárni. A zárás kezdő dátuma sosem módosítható: abban az esetben ha itt olyan dátum szerepel, amikor nyitva volt az üzlet, de bármilyen technikai hiba miatt elmulasztott napzárás történt, akkor nem szükséges egyesével minden nap adatát beküldeni, csoportos napzárás is végezhető (ebben az esetben nyilatkozni kell a hiánypótlás okáról is – internet/áramkimaradás stb.).

 

Pénzmozgás bizonylatok és pénztárállapot
A pénzmozgás bizonylat menüben rögzíthetünk minden egyéb pénzmozgást, pl. pénzkivét áruvásárlás esetén, váltópénz bevitel stb. A pénztárállapot menüben pedig összesítve láthatjuk az aktuális pénzforgalmat és fióktartalmat.

 

Oktatási tananyagok
https://info.vendegem.hu/oktatas/vendeglatas/
https://info.vendegem.hu/vendeglatas/videok
https://info.vendegem.hu/vendeglatas/segedletek

 

Kategorizálási segédlet, szoftverek, és gyakran ismételt kérdések
https://info.ntak.hu/vendeglatas

 

Ügyfélszolgálat
Az NTAK adatszolgáltatásról minden információ megtalálható az info.ntak.hu oldalon. Ha az adatszolgáltatással kapcsolatban kérdése merül fel, keresse az NTAK ügyfélszolgálatát a 06-1-550-1855-ös telefonszámon a hét bármely napján, 0-24 órában, vagy írjon e-mailt a turisztika@1818.hu címre.

 

vagy

 

Kérdés esetén forduljon hozzánk bizalommal, szívesen segítünk a badacsonyi Tourinform irodában is!
8261 Badacsony, Park u. 14.
+36 87 531 013
badacsonytomaj@tourinform.hu