Ábrahámhegyi látnivalók

A zamatos borok és a táj szépsége mellett a település látnivalói is kellemes kikapcsolódást ígérnek.

 

Főbb látnivalók:

 

Ábrahámhegyi kilátó:
Aki igazán meseszép körpanorámára vágyik a Balatonra és környékére látogasson el mindenképpen az ábrahámi Bök-hegyi kilátóba. A távközlési torony néhai Szél Lajos kezdeményezésére és munkája nyomán vált a tájba illő, szép faszerkezetével csodás panorámát kínáló kilátóvá. A kilátótól megcsodálható a domborzat esszenciája: csodás kilátás nyílik a révfülöpi hegy hullámos gerincére, a boglári és fonyódi hegyek vulkáni maradványaira, a Badacsony tájat uraló tömbjére, a Gulács- és a Tóti-hegy kúpjaira.

 

Kulturális Centrum Ábrahámhegyen:
 A volt iskola épületében lévő négy tantermet kiállító helyiséggé alakították át.
Az első teremben látható Bernáth Aurél festőművész és tanítványainak alkotásai.
A második teremben Csörgey Titusz (1875-1961) ornitológusnak állítottak emléket. Nyarait Ábrahámhegyen töltötte. Nemzetközileg is elismert lett madárrajzaival. A kiállító helyiségben madárrajzokkal, személyes bútoraival és használati eszközeivel, életével ismerkedhet meg a látogató.

A harmadik teremben helytörténeti kiállítás látható, ahol Ábrahámhegy nevezetességeit, az itt élő emberek életmódját, szokásait és munkáját ismerheti meg a kedves vendég. Kiemelt szerepet kapott a szőlőtermesztés és a halászat, ahol a szőlőművelés, feldolgozás eszközeivel, szőlő és borfajtákkal valamint a halászat eszközeivel, halfajtákkal ismerkedhet a látogató.

A negyedik teremben a községben és környékén élő művészek alkotásai találhatók. Köztük festmények, tusrajzok, szobrok, kerámiák és nemezelt tárgyak.

 

Strand:
Az Ábrahámhegyi nyaralás fő vonzereje a községi strand. A környék egyik legkedveltebb fürdőhelye.
Itt torkollik a Burnót patak a Balatonba, hogy a Káli-medencében felszedett homokot lerakja. Ezért olyan bársonyos az ábrahámhegyi strand fövenye.
A víz fokozatosan mélyül, és mintegy 20 méteres szakaszon homokföveny borítja a partot., ideális játszóhelyként szolgálva a kisgyerekes családokat.
A gyerekek részére több helyen is homokozó és játszótér lett kialakítva.
A kellemes időtöltést büfék, strandcikk üzlet, bérelhető kabinok és ingyenes parkoló is szolgálja. Az aktív pihenés hívei különböző sportolási lehetőségek közül kedvükre válogathatnak. Mini golf pálya, vízi bicikli kölcsönző, strandröplabda, lábtenisz, és kispályás futballpálya szolgálja a mozgás szerelmeseit.
Főszezonban szombatonként kerülnek megrendezésre a „Mozdulj Balaton!” játékos sportversenyei.
Nyaranta 4-5 alkalommal hétvégi „Strand-buli” várja a szórakozni vágyó közönséget.
Az Önkormányzat által üzemeltetett strand egész évben látogatható,
június 1-től augusztus 31-ig belépő ellenében.
A vízpart a horgászat nemes sportjának kedvelői számára is ideális lehetőségekkel szolgál, az elő és utószezonban.Télen a befagyott Balatonon korcsolyázás, a régebbi idők mindmáig kedvelt sportja a fakutyázás, és az újabban terjedő jégvitorlázás , a téli sportok
szerelmeseinek nyújt kikapcsolódási lehetőséget.

 

A Szent László templom központi helyen fekszik Ábrahámhegyen a Patak utca alsó harmadában. Tervezője Török Ferenc építészmérnök, műegyetemi tanár, kivitelező Kapcsos István kőmívesmester vezetésével az ábrahámhegyi egyházközség. Használatbavételkor (1986. június 29.) megáldotta Dr.Szendi József veszprémi megyéspüspök, felszentelte Tóth László püspök 1988. április 10-én.
Az oltárképet Udvardi Erzsébet festette. A téli kápolna Szt.László-pannóit Somogyi Győző készítette. A templom melleti kálvária Deák Dénes adományából Csikszentmihályi Róbert alkotása. A triptichon Gyarmati Tihamér, a színes ablakok Deim Pál tervei alapján Mohay Attila, az intarziák Horváth Béla munkái. A templom Lékai László bíboros-érsek emlékét is hirdeti.

 

“Erdei magánmúzeum – bognármúzeum”
Nyitvatartása: május 1.-től – október 31.-ig szombatonként: 10 órától 20 óráig
Ettől eltérő időben, telefonos egyeztetést követően is lehetséges!
Telefonszám: 06-30-391-61-21
5-10 fős csoportok jelentkezését várjuk.

A múzeum a Szilvádi-hegyen található.
Ha a Szilvádi utca felől gyalogosan közelítik meg a Pálos-kolostort, mielőtt betérnének az erdőbe, balra egy zsákutca és “magánút” jelzés található.

Ezen befordulva, mintegy 150 méter után találják meg a múzeumot.
Az odáig tartó úton, a kilátás is gyönyörű Ábrahámhegyre és a Balatonra.

 

Salföldi Pálos Kolostor-rom:
Ábrahámhegyhez közel, de Salföld közigazgatási területéhez tartozik a falu melletti erdő völgyében megbújó kedvelt kiránduló és pihenőhely,
a XII. századi Pálos Kolostor-rom.

Kőtenger-Salföldi Major:
Ábrahámhegyről észak felé haladva, a Balaton-felvidék peremére érünk. Jobbra, csillogó vizű, kristálytiszta bányató hívogat, itt működő kvarchomok bánya üzemel, a látvány mégis megkapó. A szelíd domboldal tetejéről az egész Káli-medence látszik.
Balra kanyarodva, Salföld település határában található a kakukkfűvel, borókással tarkított kőtenger, ami nem más, mint a Pannon tenger aljzatának máig is látható maradványa. A kövek megőrizték az egykori élőlények, csigák, kagylók, elmeszesedett maradványait.
A salföldi falu pedig, a többségében eredetei formájában újjáépített parasztházas utcácskáival olyan, mint a mesékben.
Itt található Balaton-felvidéki Nemzeti Park őshonos állatokat bemutató majorsága.
A régen használatos mezőgazdasági eszközök, kocsik, rackajuh, bivaly, mangalica, komondor, puli és egyéb háziállatok mellet szürke-marha állomány is látható. Lehetőség van lovaglásra, lovas kocsikázásra, láthatunk csikós, lovas bemutatót is.