Ábrahámhegy

Ábrahámhegy a Balaton egyik legkedveltebb fürdőhelye, mert egyrészt hegyei félkör alakban nyugatról és északról elzárják, védik a szelektől, másrészt egy völgykatlanban húzódik és így klímája melegebb a környezeténél.

 

Ábrahámhegy festői környezetben a Balaton északi partján a nyugat felől magasodó Örsi hegy és a Tapolcai-medence tanúhegyeinek karéjában, a Burnót patak völgyében megbúvó 550 fős település Révfülöp és Badacsony között.
Autóúton a 71-es főúton, vasúttal a Tapolca-Székesfehérvár-Budapest vonalon érhető el.

A településhez mintegy 3 km-es Balaton-part szakasz, és 7 km2 vízfelület tartozik.

Ábrahámhegy Isten áldotta helyen van. A víz itt ad találkozót az erdőnek, festői részletekben gazdag, pompás tájak, szép telepítésű szőlők, hangabokrokkal galagonyásokkal borított hegyoldalak, sűrű tölgyesek, borókások, selyemfüvű tisztások váltják egymást.
A természet, az ember, és a táj harmóniája, a tó ezer arca a csend és a nyugalom jellemzi. Védelmet, értelmes pihenést, nyugalmat ígér szépségével.

Első okleveles említése Ábrám néven 1217-ből, majd II. András király idejéből, Ábrahám néven való. A török időkben elnéptelenedett, két évszázadnak kellett eltelnie, hogy ismét benépesedjen és fejlődésnek induljon. Lakói szőlőműveléssel, halászattal, nádvágással foglalkoztak. Hosszú ideig valamelyik szomszédos községgel együtt jegyezték, majd az 1970-es években vált önállóvá.

A táj ősidők óta hazája a szőlőnek és a bornak. Enyhe fekvésű lejtőin a szőlőket állandó napfény éri, a vulkáni talaj, a tó víztükre a környezeténél melegebb éghajlata kiváló a szőlőtermesztésre. E varázsaltos tájat otthonukká választó emberek hagyatéka, a szőlő iránti szeretete, szakértelme, a szőlőbe és a borba vetett változatlan hite pedig megteremtette a borok csodálatos zamatát. Hangulatos hűs, titokzatos borospincék, és a gazdák őszinte vendégszeretete várja az idelátogatókat.

 

Programjaikról:

Az Önkormányzat épületében található Művelődési Ház rendezvényei egész évben kínálnak kulturális és szórakoztató programokat.
Minden év február elején falusi disznóölésen kóstolhatják meg vendégeink a frissen készült disznótoros ételeket.
A téli időszakban a Művelődési Ház tornatermében különböző sportversenyeket, és a teremfoci bajnokságot rendeznek.
A nemzeti ünnepekre való megemlékezéseket is itt tartják.
Májusi szezonnyitó minden évben a strandon a Halászlé főző és horgász találkozó. Aki ebből az alkalomból kilátogat a strandra,
különböző tájegységekre jellemző, és egyéni receptek alapján elkészített halászleveket kóstolhat.
A vállalkozó kedvűek kipróbálhatják a horgásztudásukat és szerencséjüket is.
Pünkösd vasárnapján Falunapot tartanak, főzőversennyel, szórakoztató műsorokkal, bemutatókkal.
Június hónapban kerül megrendezésre a hagyományosan táncházzal egybekötött néptánc bemutató.
Ábrahámhegy egyik legnépszerűbb eseménye az augusztus első hetében megrendezésre kerülő Bornapok.
Az öt napig tartó rendezvényen az idelátogatók megkóstolhatják az Ábrahámhegyi borokat, esténként zenés, táncos, szórakoztató programokkal várják a borkedvelő közönséget.
Novemberben a Művelődési Házban ünneplik Márton napját. Ekkor kóstoltatják meg a gazdák először az újborokat, természetesen ízletes libapecsenye kísértében.
Év végéhez közeledve adventi készülődés, Mikulás, karácsonyi ünnepi műsorok, végül a Szilveszteri óévbúcsúztató pancsolás várja a helyi és ide látogató vendégeket.

 

Ábrahámhegy és környékének szépsége, a tó ezer arca, megannyi páratlan kikapcsolódási lehetőséget kínál, gazdag élményt tartogat az ide látogató vendégeknek és rabul ejti az itt lakó helybelieket is egyaránt.
Éljék át az ide utazó vendégek is azokat a hangulatokat, érzéseket, amelyek nap, mint nap lenyűgözik az itt élő embereket.

 

 

Mindenről bővebb információ található a település honlapján: www.abrahamhegy.hu