Nyelv: magyar deutsch english

Bejelentkezés Bejelentkezés Regisztráció Regisztráció
Akadálymentesítés
Utazástervező Utazástervező (Üres)

Keresés:

Szobafoglalás, események, keresők
Szálláshely, Szabad szoba, Események, Gasztronómia

Keresés

Badacsonyi -Badacsonytomaji látnivalók

Múzeumok, egyházi értékek, tanösvény, arborétum rövid bemutatása.

  Vissza Vissza   Nyomtatás Nyomtatás   Utazástervezőbe Utazástervezőbe

Egry József Emlékmúzeum

Egry Józsefet a Balaton festőjének is nevezik. Festményeinek, pasztelljeinek fő témája a Balaton szinte látomássá váló látványélménye, a tó változó fény- és színviszonyai.

Művészete magányos jelenség, senkivel sem rokonítható. Badacsonyi átalakított és kibővített műtermes lakóházában gazdag válogatást láthatunk fő műveiből, de jelzésszerűen egész életútjával megismerkedhetünk. Az Egry képek mellett, idén április 28. és szeptember 15. között a Herendi Porcelán Múzeum időszakos kiállítása is látható.

Nyitva tartás: április 28 - szeptember 15.
Főszezonban
július 1-től augusztus 20-ig Hétfő kivételével naponta 10.00 - 18.00 óráig,
Utószezonban
augusztus 21-től szeptember 15-ig
Hétfő és kedd kivételével naponta 10.00 - 18.00 óráig.

Infó:
Egry József Múzeum
8261 Badacsony, Egry sétány 12.
tel.: +36-87/431-044
vmk@badacsonyiprogramok.hu
www.badacsonyiprogramok.hu

Szegedy Róza -ház Irodalmi Emlékmúzeum

A méreteiben is impozáns házat és a hozzá tartozó birtokot Szegedy Róza a költő Kisfaludy Sándor feleségeként vitte a házasságba 1800-ban. A házaspár kedvelt tartózkodási helyévé vált Badacsony, élénk társasági életet éltek, Szegedy Róza ürmösbora országos hírnévre tett szert. A három részből álló épületegyüttes főépületének lakószobáiban az egykor ott élt házaspár tárgyi környezetét, valamint Kisfaludy Sándor ételútjának és munkásságának főbb állomásait mutatjuk be.

November 1. - Február 28.
Péntektől vasárnapig
11:00 -16:00-ig, vagy egyeztetett időpontban
Március 1. - Május 31.
Hétfő kivételével minden nap
10:00 -18:00-ig
Június 01. - Augusztus 31.
Minden nap
10:00 -19:00-ig
Szeptember 01. - Október 31.
Hétfő kivételével minden nap
10:00 -18:00-ig

Infó:

Szegedy Róza-ház
8261 Badacsony, Kisfaludy Sándor utca 17.
Tel.: +36-70/382-9210 web: http://www.szegedyrozahaz.hu

Udvardi Képtár

Átmenetileg nem látogatható!
Udvardi Erzsébet 1958 óta él Badacsonytomajon. Munkásságában benne van a balatoni táj és választott szűkebb hazája Badacsony világa, a víz, a hegy, a tó évszakainak látványa,kultúrája, múltja. Ezeken kívül állandó témája a Biblia, az Ó és Újszövetség. Festett biblikus vázlatokat, oltárképeket.
Oltárképei: Badacsonytomaj, Badacsonyörs, Ábrahámhegy, Keszthely, Eszterháza, Vaja, Hévíz, Flórapuszta/Szabolcs megye/ templomait és kápolnáit díszítik


8258 Badacsonytomaj, Rózsa köz 9. Telefon: 87/471-259

Tájház Múzeum

A gyűjteménynek helyet adó fehérre meszelt, nádfedeles parasztház 1898-ban épült. Az eredeti formájában meghagyott, tatarozott épületben elhelyezett gyűjteményben található tárgyak, használati eszközök, bútorok, dokumentumok a város múltjáról az itt lakó emberek életéről, szokásairól adnak képet.

Nyitva tartás: április 28-tól szeptember 15-ig
Szerda - csütörtök                         14.00 - 18.00
Péntek - szombat - vasárnap    10.00 - 14.00
Hétfő - kedd                                    szünnap

Infó:
8258 Badacsonytomaj, Tájház udvar
tel.: +36-87/571-115
vmk@badacsonyiprogramok.hu
www.badacsonyiprogramok.hu


Templomok, kápolnák

Szent Imre Római Katolikus templom - Badacsonytomaj
Szent Donát -  kápolna- Badacsony, Római út
Szent Anna - kápolna - Badacsony
Szent Antal - kápolna - Badacsonyörs

Rózsakő

A Kisfaludy-ház felett található az a hatalmas asztalszerű bazaltkő, amit Rózsakőnek neveznek. Valamikor a régmúltban gurulhatott le a hegyoldalról. Nevét Szegedy Rózáról kapta, aki a hagyományok szerint Kisfaludy Sándorral szokott rajta üldögélni. Valószínűleg ez magyarázza a vele kapcsolatban született legendát is.

„Hogyha egy leány meg egy legény ráül a kőre, háttal a Balatonnak, egymás kezét fogva, még abban az évben egymáséi lesznek. De elég az is, ha a leány ül a kőre háttal a tónak, rágondol szerelmesére és felsóhajt. Akire gondol, annak szíve érte fog dobogni."

II. János Pál pápa Emlékhely

A Klastrom-kút közelében a Badacsony hegy keleti oldalában található a felszentelt II. János Pál pápa Emlékhely. Az Emlékhely festménye Udvardi Erzsébet Kossuth-díjas festőművész alkotása.

 Kisfaludy- kilátó

A Kisfaludy- kilátó a Badacsony hegy 437 m-es magassági pontjánál található, 18 méter magas kilátótorony. Erkélyéről a Tapolcai-medence és az azt övező hegyek látványa tárul elénk.
A torony feljárata a turista utak felöl közelíthető meg mintegy csalogatva a vándort. A három fő turistaútvonal az alábbi: a Kőkapu, a Bujdosók lépcsője és a Rózsakőtől a Hertelendy lépcsőn keresztül a kilátóig vezető út.
A pihenésre vágyó, megéhezett turisták kielégítésére a kilátótoronynál tűzrakóhelyek, asztalok, padok állnak a vendégek rendelkezésére.
A pontos tájékozódáshoz az útvonalak találkozásához, keresztezéséhez iránymutató táblák kerültek kihelyezésre, majd miután ezen táblák segítségével  feljutnak a kilátótorony legfelső szintjére, ott egy körpanorámás tábla elhelyezésével tájékoztatjuk a látnivalók megjelölésével a fáradt vándort, a világ egyik legszebbnek mondott tája jellegzetes látnivalóiról.

Geológiai és Botanikai Tanösvény - Badacsony

A magyar és angol ismertetőtáblákkal ellátott tanösvény a vulkáni hegyek tájhasználati módjait, természeti értékeit ismerteti. A sétaút a Kisfaludy -háztól közelíthető meg.

Utunk során tanulmányozhatjuk a bazalt formakincsét, az egykori bányafalakat. A feltáruló földtani látványosságok bemutatják számunkra az egykori földtörténeti események egy-egy pillanatát. A sétaútról kiadvány is készült.
A szabadon látogatható önmagába visszatérő tanösvény megtekintéséhez szakvezetés igényelhető. A tanösvény hossza: közel 4 km. Megközelíthető a Badacsony-hegy déli oldalán a Kisfaludy-ház felől.
Tanösvény állomásai:

Rózsakő - Kisfaludy-kilátó- Kőkapu -Kőkereszt- Klastrom kút-Bujdosók lépcsője - Tördemici kilátó

Kontakt:

Balatoni Nemzeti Park Igazgatóság 
8229 Csopak, Kossuth u. 16.
Tel.: +36-87/555-291
bfnp@bfnp.kvvm.hu

www.bfnpi.hu

Folly-Arborétum

Az arborétum területe 3,6 hektár, a közvetlenül kapcsolódó erdőterület 1,6 hektár. Botanikai értékei mellett tájképi, kultúrtörténeti, földtani értékei is fontosak. A Kisörsi-hegy déli oldaláról páratlanul szép kilátás nyílik az Örsi-hegyre, a Badacsony felé, az ábrahámhegyi Szent Iván-kápolnára. A Folly- arborétum területén 130 fenyőfaj, 20 lomblevelű fafaj, 20-30 örökzöld és lombhullató cserjefaj él.

Nyitva tartás:
jun. 1-aug. 31.: minden nap 8.00-19.00
szept. 1-okt. 31. illetve márc.15-máj.31. minden nap 8.00-18.00, hétfő szünnap
nov.1-márc.14. előzetes egyeztetés alapján

Kontakt személy: Folly Réka
Tel.: +36-70/338-7377
8257 Badacsonyörs, Kápolnavölgyi út 25.
folly.reka@follyarboretum.hu
www.follyarboretum.hu


 


  Vissza Vissza   Elejére Elejére   Nyomtatás Nyomtatás   Utazástervezőbe Utazástervezőbe

ty. Prospektusok,térképek

All rights reserved 2009 ® / Badacsonyi Céh Turisztikai Egyesület / www.badacsony.com