Sajtómegjelenés-Turizmus Panoráma Bulletin

                          TDM Badacsonyban

 

Idén először jelent meg TDM alapon a Badacsony régió az Utazás kiállításon. A Badacsonyi Céh Turisztikai Egyesület több mint száz vállalkozót tömörít, együttműködésük eredményeként az elmúlt egy-másfél évben nagyjából megduplázódott a térségben a turisztikai marketingre fordítható összeg.

Az Badacsonyi Céh Turisztikai Egyesület, mely a Gyenesdiási minta alapján szerveződött újjá tavaly márciusban, jó példa a térségi összefogásra. Mint Tasner Mónika titkártól megtudtuk, az egyesületet egy 9+1 fős elnökség irányítja, a plusz delegált az önkormányzat embere. Az önkormányzat a vele kötött együttműködési megállapodás alapján a befolyt idegenforgalmi adó állami két forinttal megnövelt összegéből 10 százalékot bocsát az egyesület rendelkezésére, amely ezen felül tagdíjakból, pályázati pénzekből és szponzorációból gazdálkodik.

A tevékenységet az elnökség irányítja, munkaszervezetté a Tourinform-irodát választották, így annak helyzete is rendeződött. A település ugyanis a források fejében feladatokat is átadott az egyesületnek, így a Tourinform-iroda fenntartását is oly módon, hogy az önkormányzat továbbra is fizeti az iroda két fős személyzetének bérét, ugyanakkor az iroda fenntartásának egyéb költségei az egyesületet terhelik.

Az egyesületben a tagfelvétel folyamatos, az egyesület jelenleg 119 tagot számlál. Köztük a turizmusban közvetlenül érintett szállásadók (60) és vendéglátóhelyek, utazási irodák és borosgazdák mellett megtalálhatók a virágostól a lakatoson, fodrászaton és kozmetikán át az ajándéküzletig és a taxisig minden egyéb szolgáltató is, amelyeknek szintén érdekük, hogy minél több turista keresse fel a térséget. A csatlakozóknak szándéknyilatkozatot kell kitölteniük, melybe elfogadják az alapszabályt és a tagdíjakat. A tagokkal belső körlevelezéssel tartják a kapcsolatot.

Utóbbi nem egységes, hanem súlyozott, arányos azzal, amennyire az adott szolgáltató a turizmusban érintett. Így például a szálláshelyek ágyszám alapján, az éttermek szék alapján fizetnek, s külön tarifák vonatkoznak az egyéb vállalkozókra. 

A jól működő felállás előnyét a térség többi települése is felismerte, és folyamatosan csatlakoznak az egyesülethez. Elsőként Badacsonytomajjal született együttműködési megállapodás, de várhatóan hamarosan Badacsonytördemiccel és Szigligettel is megszületik a megállapodás.

Amennyiben minden a tervek szerint alakul, az egyesület turizmusra fordítható kerete megsokszorozódik a korábbiakhoz képest, míg 2007-ben 8 millió forinttal gazdálkodhattak, a csatlakozó önkormányzatok 10-10 százalékával együtt idén a büdzsé a remények szerint eléri a 28 millió forintot.

A www.badacsony.com honlap már egy, a DESTOUR rendszerre épülő saját fejlesztés, 8 hónapja működik. Az egyesület munkatervét és költségvetését a közgyűlés határozza meg, idén tervezik, hogy egy szakavatott cég bevonásával elkészítik hosszú távú marketingkoncepciót. A jövő évi munkát már ez határozná meg. De terv erre az évre is van bőven.

Az Utazás 2008 kiállításra készület el az egyesület új, 32 oldalas, magyar, német és angol nyelvű image és szolgáltatói katalógusa, ehhez nyertek 900 ezer forint pályázati támogatást. A vásáron a térség már TDM alapon, Badacsonytördemiccel és Szigligettel közösen jelent meg.

Februárban rendezvényre nyújtottak be pályázatot Szigligettel közösen. Unikális produkciónak ígérkezik Badacsonyban a Pünkösdi Bortúra, illetve a mikrorégiós összefogás eredményeként, július 18. és augusztus 10. között megvalósuló Fesztivál a vulkánok völgyében nevű rendezvénysorozat, amely Gyulakeszin, Szigligeten és Badacsonyban várja a vendégeket. Mindezek részeként igyekeznek a hagyományokra épülő új kezdeményezésekkel is előállni. A szerelmet szimbolizáló Rózsakő népszerűsítéséhez, illetve a hozzá kapcsolódó monda felelevenítéséhez például idén első alkalommal a csak Badacsonyban honos kéknyelű borok közül kiválasztották az Év eljegyzési borát, amely elismerő címet a Vinum Vulcanum Borlovagrend ezúttal a badacsonyi Borbély Családi Pincészet 2005-ös kéknyelűjének ítélt oda.

Az egyesület fontosnak tarja a szezonon kívüli forgalom élénkítését is, erre hozta létre még tavaly az idén továbbfejlesztett 365 nap Borbarangolás elnevezésű programsorozatot. Lényege, hogy a borosgazdák és az éttermek összefogásának eredményeként mindig talál a vendég nyitott pinceajtót és éttermet, a szolgáltatók 2 hetes turnusokban váltják egymást. Szombat esténként pedig a nyitva tartó vendéglátóhely zenés borvacsorát is rendez. A programot idén komplex hétvégi csomagajánlatokká bővítették.

A munkaszervezet és az elnökség közösen vetik fel ötleteiket, a szakmai döntések előkészítéséből aktívan kiveszi a részét a Tourinform-iroda is.

Mint Tasner Mónikától megtudtuk, az egyesület nagyon várja a TDM szervezetek felállítására vonatkozó pályázatokat, s marketingeszközök fejlesztésére indulnak a közelmúltban meghirdetett régiós pályázatokon is. A jövőbeni tervekben szerepel, hogy TDM alapon, közösen jelennek meg a belföldi vásárokon és az Utazás kiállításon, külföldön maradnak a régió szárnyai alatt.

 

Interaktív térkép
Mindent megjelenít
  • Szálláshelyek
  • Rendezvények
  • Látnivalók
  • Gasztronómia
loading
Időjárás
Badacsony

8°C DNY-i erős szél

Keresés: